Már látszik a fény az alagút végén – megjelent a Danube Capital októberi Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A 2020. júliusi Negyedéves Kitekintőnk és makrogazdasági előrejelzéseink publikálása óta megjelent a koronavírus-járvány második hulláma Magyarországon és a szomszédos országokban is. Az első hullámmal ellentétben – amikor gazdasági leállásra is sor került – a második szakaszban a járvány elleni védekezés fő eleme a kötelező védőeszközök (pl. maszk) használata, a megfelelő távolságtartás elrendelése, illetve a tesztelések számának növelése, valamint a lokális gócok azonosítása és kezelése lehet.

A járvány körüli bizonytalanság megmaradt, a megfelelő védőoltások kifejlesztéséig – amelyen számos vállalat dolgozik világszerte – többé-kevésbé a mindennapi társadalmi és gazdasági élet része lehet a koronavírus, ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak előreláthatólag az elkövetkezendő egy évre vonatkozóan. Jelenlegi előrejelzésünk hátterében az előbb felvázolt feltételezések húzódnak meg. Előrejelzési pályánkon 2020-ban 6,2%-os visszaesésre, 2021-ben pedig 4,6%-os gazdasági növekedésre számítunk idehaza.

A járványhelyzet ellenére kedvezőbb kép bontakozhat ki a munkaerőpiacon: az első hullámban állásukat elvesztett munkavállalók közül a legtöbben újra munkába álltak, illetve a jelenlegi – az első hullámhoz képest – enyhébb járványügyi intézkedések kevesebb munkahely elvesztését vonják maguk után, mint amit tavasszal láthattunk. Bár a koronavírus-járvány várhatóan még a jövő évben is velünk marad, 2021-től a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatás növekedésére számítunk. A 2019-ben tapasztalható kétszámjegyű bérdinamikához képest az átlagbérek növekedése véleményünk szerint lelassul az idei évben (9,1%), az átlagbér-emelkedés csökkenő üteme az előrejelzési horizonton is folytatódhat.

A fogyasztás tekintetében kismértékű növekedésre számítunk 2020-ban (1%), 2021-ben és 2022-ben dinamikusabb fogyasztásbővülés (rendre: 4,5%, illetve 4,3%) várható.

A nemzetgazdasági beruházási dinamika az idei évben visszaesést mutathat mindegyik fő szegmensben (a vállalati, a lakossági és a kormányzati beruházások terén is). A gazdaság helyreállásával párhuzamosan 2021-től a privát beruházások (vállalati és lakossági beruházások együttesen), illetve a kormányzati beruházások is növekedést mutathatnak.

A 2020-as évben a negatív exportkilátások jelentősen rontják a hazai gazdasági teljesítményt: az exportpiaci részesedésünk várakozásunk szerint idén és a jövő évben sem változik. Az előrejelzés másik tényezője, a külső kereslet is drasztikus visszaesést mutathat 2020-ban, amelyet 2021-ben dinamikus felpattanás követhet.

A jövő évi gazdasági növekedést a fiskális stimulus is érdemben támogathatja, a kormányzat mozgásterét jelentősen növelheti, ha az Európai Bizottság 2021-re is felmentést ad az Európai Uniós tagországoknak a maastrichti 3%-os költségvetési deficitcél teljesítése alól.

A Danube Capital aktuális Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője részletesen bemutatja a nemzetközi, illetve hazai helyzetértékelésünket, várakozásainkat.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.