Gazdasági, ágazati elemzések ismertetője

A globális pénz -és tőkepiaci folyamatok, az üzleti ciklus alakulása más és más hatással van egy-egy ágazat, alágazat vagy éppen egy konkrét vállalkozás működésére
1

Mit jelent az ágazati elemzés, a gazdasági ágak/ágazatok teljesítményének, kilátásainak elemzése?

Minden cégvezető, cégtulajdonos kiválóan ismeri vállalatát, bizonyára még a közvetlen versenytársait is, azonban a teljes iparágára valószínűleg egyikük sem lát rá igazán. Napjainkban rendkívül könnyű információhoz jutni, amely sok esetben nagy mennyiségben, de vegyes minőségben áll rendelkezésre. A Danube Capital szakmai csapata nem csak begyűjti ezeket az adatokat, hanem elemzi is azokat; megállapítjuk a múltra és jelenre vonatkozó trendeket, valamint előrejelzést is készítünk a jövőre vonatkozóan. Ágazati elemzéseinkből megtudható, hogy milyen az adott ágazat növekedési kilátása a következő három évben; mennyire túlfűtött az ágazat; növekedés, stagnálás vagy csökkenés várható az ágazatban a következő néhány évben.

2

Mikor van szükségem ágazati elemzésre?
Mire tudom felhasználni?

Számos vállalati élethelyzetben lehet hasznosak egy vállalkozás számára az ágazati elemzés. Egy esetleges beruházás kapcsán a vállalkozás azt mérlegeli, hogy megéri-e a meglévő kapacitásokat bővíteni vagy ugyanazon szektorban tevékenykedő vállalat felvásárlását végrehajtani. Ha egy cégvezető azt keresi, hogy mely ágazatba érdemes befektetni (tevékenység diverzifikációja) vagy validálni szeretné a diverzifikációs stratégiáját, szintén szüksége van iparági kitekintésre.

Minden vállalkozás számára fontos az információszerzés, folyamatosan nyomon kell követni, hogy egy adott ágazatban milyen lehetőségek és kockázatok rejlenek; és hogyan lehet időben reagálni azokra. Minden cégvezető tudni szeretné, hogy a vállalkozás fő pénzügyi mutatói jobbak vagy rosszabbak a versenytársak (benchmarking) vagy éppen a teljes iparág mutatóinál és hogyan tud versenyképesebb lenni náluk, adott ágazatban átlag felettivé válni.

3

Milyen módon lehet elemzeni egy ágazatot?

Ágazati elemzéseink az adott iparág kapcsán rendelkezésre álló adatokból készített idősoros és keresztmetszeti elemzéseket tartalmazzák. Azaz az iparági szereplők korábbi teljesítményét méri a mostanihoz, illetve a szereplők jelenlegi teljesítményét mérik egymáshoz.

Egy teljes szektor elemzés három fő részből áll, amelyek külön-külön vagy egy csomagban is elérhetőek. Ezek bemutatják az ágazati tendenciákat, az iparág 1-3 éves teljesítményének előrejelzését, illetve megtudható belőle, hogy a vizsgált vállalat jövedelmezőség, eladósodottság, likviditás, termelékenység/hatékonyság, ágazati piacrész terén hogyan teljesít az ágazati átlaghoz, valamint a fő versenytársakhoz képest.

4

Hogyan zajlik egy ágazati elemzés? Mit kell nekem, mint potenciális ügyfélnek ehhez adnom?

A szektor szereplőitől (vállalkozásoktól, szakmai szervezetektől, politikai döntéshozóktól) származó információkat a Danube Capital szakértői csapta szintetizálja, értelmezi; bemutatja a jogszabályi változásokat, felvázolja a hazai és nemzetközi ágazati tendenciákat, technológiai trendeket.

Az ágazati kitekintőből megtudható, hogy hogyan teljesített az iparág az elmúlt években: romlik, stagnál vagy javul az ágazat „állapota”. Nem csak bemutatjuk, hogy hogyan teljesít az ágazat más iparágakkal összehasonlítva, hanem bizonyos mutatókból (pl. rendelésállomány adatokból vagy hangulatindexekből stb.) a szektor jövőbeni kilátásaira is előrejelzést adunk.

5

Mit nyújt számomra a Danube Capital, ha megrendelem az ágazati elemzést?

Szektorelemzéseink az ügyfeleink számára releváns ágazatokról nyújtanak jövőbe tekintő, üzleti döntéseiket megalapozó információt. Az ügyfél választja ki, hogy mely ágazatokra (igény esetén többre is) kéri az elemzések elkészítését. Ezek gyakorisága lehet negyedéves, éves vagy eseti is, készülhet teljes ágazatra, versenytársakra vonatkozóan, illetve tartalmazhat előrejelzést is.

6

Miért érdemes szakértőt bevonni az ágazati elemzés folyamatába?​

Egy adott vállalkozás példájából kiindulva lehet, hogy 5%-kal növekedett az árbevétel egyik évről a másikra, de részletes vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, hogy ez tényleg a vállalkozásnak köszönhető, vagy a piaci torta lett nagyobb. Hiszen lehet, hogy maga a szektor bővült 5%-kal és a vállalat csak ugyanazt csinálta, mint az előző évben. Azaz a tortaszelet csak azért lett nagyobb mert a torta növekedett, nem pedig piacrészt szerzett a vállalkozás.

Azaz a helyes helyzetértékeléshez látni kell, hogy egy gazdasági ágazat éppen felfelé ível vagy leszállóágban van, milyen folyamatok zajlanak itthon a régióban és külföldön. Az ágazati növekedés / visszaesés előrejelzés tudatában a vállalkozás felülvizsgálhatja beruházási elképzeléseit és alkalmazkodási tervet dolgozhat ki.

7

Mennyi időt vesz igénybe az ágazati elemzés? Mennyibe kerül ez nekem?​

Az ágazati elemzés az iparág és a pontos megrendelés komplexitásától függ, de jellemzően néhány hét alatt elkészül. A díjazás mindig egyedi megállapodás alapján történik, ajánlatot a feltüntetett elérhetőségeinken vagy a dc@danubecapital.hu címen tud kérni.

8

Miért a Danube Capital szakmai csapatát érdemes megbíznom? Milyen referenciáik vannak, hol érhetők el?

A Danube Capital szakértői csapata az évek folyamán több ágazati kitekintőt és cikluselemzést készített el, melyek több iparágat is lefedtek (pl. építőipar, energetika, mezőgazdaság, élelmiszeripar, járműipar). Referenciáink megtekinthetők a kezdőlapon.