10 millió új munkanélküli az USA-ban – mit is jelent ez?

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 6 perc   

A koronavírus-járvány hatására az elmúlt hetekben meglepő foglalkoztatási statisztikákkal szembesülhettünk az USA-ban: két hét leforgása alatt közel 10 millió friss munkanélkülit regisztráltak az Egyesült Államokban. Ez a szám önmagában is soknak tűnik, de megvizsgáltam, hogy egy Egyesült Államok méretű ország számára mit jelent. Az átfogóbb kép kedvéért történelmi adatokat is megvizsgáltam.

Az elemzés fontos üzenete, hogy április első hetében friss munkanélkülivé vált 6,6 millió ember a népesség 2%-át teszi ki jelenleg, míg a 2008-as válság csúcsértéke (665 ezer fő) az akkori lakosság 0,2%-át jelentette csak. Ráadásul az eddig megjelent, drámai adatok előreláthatóan csak ízelítőt jelentenek, a koronavírus-járvány várhatóan új rekordértéket eredményez a munkanélküliségben 2020-ban.

Az USA lakossága közel 330 millió fő volt 2017 végén, míg az 1980-as évek elején 200 millió fő lakott az országban, amikor a munkaerőpiacon a jelenlegihez hasonló anomáliákat lehetett tapasztalni. A népesség növekedési üteme jelenleg 0,8% körül alakul, de a munkaképes korú népesség aránya általában nagyobb ütemben emelkedett az elmúlt évtizedekben.

A munkaerőpiacon aktív népesség számának emelkedése összességében visszafogottabb volt, az aktivitási ráta 62,7%-on állt 2020 márciusban. Az aktivitási ráta, amely a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak és munkanélküliek) munkaképes korú lakosságon belüli arányát mutatja meg. Az 1970-es évektől fokozatosan emelkedett a mutató az 1990-es évekig (a 61% körüli szintről). Az aktívak aránya 66-67% körüli értéken stagnált 2000-ig; az akkori csúcsérték (67%) óta fokozatosan csökkenő pályán van (2020 év elején 63%).

A jövő munkaerőpiaci kilátásai borúsabbá váltak a koronavírus járvány kapcsán, a bejelentett új munkanélküliek száma jelenleg a koronavírus járvány miatt drasztikusan megugrott, ahogy a bevezetőben is rámutattunk. 2020. március utolsó hetében 3,3 millió fő volt, míg április első hetében 6,6 millió fő. Ez az előbbi esetben a teljes népesség 1%-a, míg utóbbi esetben 2%-a. Az adatot összehasonlíthatjuk a 2008-as válság csúcsértékével, amikor 665 ezer fő volt a legmagasabb adat (2009. márciusában); azaz az akkori lakosság 0,2%-át jelentette az egy hét alatt beérkezett munkanélküli kérelmezők száma.

Korábban szintén adódtak válságos időszakok, akkor a népesség arányában 0,2-0,3% között alakultak az egy hét alatt beérkező új munkanélküli kérelmek: az 1992 júliusában 0,22%; 1982 októberében 0,3%, 1980 májusában 0,28%, 1977 februárjában 0,25% és 1975 januárjában 0,28%.

A koronavírus kapcsán megállapítható, hogy az egy hirtelen bekövetkezett, sokkszerű esemény volt, amely számos gazdasági szektor teljes vagy részbeni leállásához vezetett. A jelenlegi válság kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy az meddig húzódhat el. Minél tovább tartanak a gazdaságot érintő korlátozások, annál tovább tarthat a visszarendeződés is.

A munkanélküliség 2020 februárjában még történelmi mélységben állt az USA-ban (3,5%), de a legfrissebb adatok szerint márciusban már 4,4%-ra emelkedett, és a friss hírek tekintetében ez jóval magasabb szintre nő majd a következő hónapokban. A legutóbbi válság során, 2009. októberében 10%-on tetőzött, előtte 1982 decemberében ért el rekord magas, 10,8%-os szintet.


Idén márciusban 701 ezer állás szűnt meg az USA-ban. Az adat első látásra ellentmondásnak tűnhet, hiszen két hét alatt 10 millió új munkanélküli lett az Egyesült Államokban, ahogy már rámutattunk. A nagyságrendi eltérés oka, hogy ezen adat kapcsán az adatgyűjtés március 12-vel zárult, a jelentős leépítések pedig éppen ezt követően indultak meg a járvány miatt. Azaz a következő hónapok jóval markánsabb visszaesést mutathatnak. Ilyen mértékű, 800 ezres megszűnés utoljára 2009 májusában volt az USA-ban.


A tartós munkanélküliek száma jelenleg 1,9 millió fő (a lakosság 0,6%), ez a 15 hétnél tovább munkanélküliek számát jelenti. A csúcs 2010 áprilisa volt, amikor több, mint 9 millió fő volt munkanélküli (lakosság 3%-a), korábban 1983-ban 4,7 millió fő (a lakosság 1,8%-a).

Az eddig megjelent, sokkoló adatok előreláthatóan csak ízelítőt jelentenek, a koronavírus-járvány várhatóan új rekordértéket eredményez mind a munkanélküliek számában, mind annak népességhez viszonyított arányában. Ezt már az amerikai kormányzat is látja: a pénzügyminiszter szerint a legrosszabb kimenetel esetén akár 20%-os munkanélküliség is elképzelhető az USA-ban, mely az 1970-es évek óta rekordnak számító 10,8%-os szint dupláját jelentené. A neheze tehát még hátravan a tengerentúlon is.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.