347-es EUR/HUF árfolyam várható 2020 végén – Elemzési kivonat

  • Németh Viktória Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

FRISSÍTÉS: AZ AKTUÁLIS ELŐREJELZÉSEK AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐK EL.

A COVID-19 járvány hatására a pénz- és tőkepiacokon óriási kilengéseket láthattunk. Az elmúlt időszak rendkívüli eseményei közepette a forint árfolyama is új történelmi csúcsokon járt. Ilyen időkben joggal merül fel a kérdés, hogy mit várhatunk a jövőtől. Az MKB Elemzési Központja – az MKB Bank Nyrt. és a Danube Capital R&A Zrt. közötti együttműködési szerződés keretében készített Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő mellett – elkészítette árfolyam- és hozamelőrejelzéseit. A rendkívüli események miatt a korábbi gyakorlattól eltérően nem csak egy előrejelzés, hanem egy átfogó alappálya mellett két alternatív pálya is készült.

A COVID-19-járvány és az annak kapcsán meghozott intézkedések miatt a gazdasági kilátások a korábbiaknál jelentősen képlékenyebbé váltak; így egy rendkívül bizonytalan környezetben készültek a makrogazdasági előrejelzések. Az előrejelzés készítésének időszakában nem álltak rendelkezésre ezen időszakra vonatkozóan kézzel fogható indikátorok, adatok a visszaesés mértékét illetően. Ráadásul azt sem látni egyelőre, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikorra áll helyre a gazdaság a járvány lecsengését követően, melyek jelentősen befolyásolják az előrejelzési pályákat. Ezért készült három forgatókönyv.

A három forgatókönyv a járvány várható lefutását veszi alapul, ez határozza meg a gazdasági visszaesés mértékét, elhúzódását. Várakozásunk szerint:

  • alapesetben (az árfolyamtáblákban Alappálya néven szerepel) 3-5 hónap;
  • optimista esetben (az árfolyamtáblákban Alternatív pálya I. néven szerepel) 1-2 hónap;
  • pesszimista esetben (az árfolyamtáblákban Alternatív pálya II. néven szerepel) 6-8 hónap múlva cseng le a járvány (április közepéhez viszonyítva); ezt követően indul újra a gazdaság. Mindhárom forgatókönyvben visszapattanást várható a hazai gazdaságban 2021-ben, de annak mértéke eltérő.

Az MNB a 2020-as évet ultra laza monetáris politikával kezdte, amely a járvány év eleji kirobbanását követően jelentős volatilitást okozott a forintpiacon. Az év elejéhez képest magasabb BUBOR-ok, a magasabb FRA-k és implikált USDHUF-forward-kamatok ugyanakkor jelentősen csökkentették a kilengések mértékét, ám az MNB a nyilatkozatai alapján továbbra is rugalmasan kezeli a monetáris politikai eszköztárat.

A három forgatókönyvben az MNB 2020 második negyedévben nem nyúl a monetáris politikai eszköztárhoz a jelzáloglevél- és állampapír-vásárlások bejelentésén kívül, mert nincs megfelelő mennyiségű és minőségű, kézzelfogható adat; várhatóan a 2020. júniusi kamatdöntésen kerülhet sor finomhangolásra. Az addig megjelenő makrogazdasági adatok mutatják meg, hogy milyen mértékben esett vissza az aktivitás.

A fenti gondolatmenet alapján kisebb hazai gazdasági visszaesés kevésbé volatilis forintárfolyammal párosulhat, azaz egyéb tényezők változatlanságát feltételezve kevésbé magasabb BUBOR-ráták kapcsolódnak hozzájuk. Az állampapír-piaci hozamgörbe kapcsán az MNB a laposítást helyezte a fókuszba, amely magasabb BUBOR-rátákat és alacsonyabb hosszú hozamokat jelent, ezek beépültek a három forgatókönyvbe. A forint megítélése kapcsán az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venni: a gazdasági aktivitás visszatérésével a vállalati forintkereslet növekedhet, ám ennek mértéke, időzítése kérdéses. Régiós összevetésben a 2019 végi 67%-os GDP-arányos államadósság magasnak számít, a következő hónapokban a devizák megítélésben a relatív eladósodottsági mutatók nagyobb szerepet kaphatnak.

Az eredeti elemzés megtalálható itt.

Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.