360 közelében az EUR/HUF árfolyama, merre tovább? – Elemzési kivonat

  • Kuti Ákos Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

A koronavírus elleni oltások széleskörű elterjedésével, illetve a korlátozások feloldásával kapcsolatos környezetben jogosan merül fel, mire számítsunk az EUR/HUF-árfolyam, a BUBOR-ráták, illetve a kötvényhozamok alakulása kapcsán az idei évben, illetve 2022-ben. Az MKB Elemzési Központja – az MKB Bank Nyrt. és a Danube Capital R&A Zrt. közötti együttműködés keretében készített Negyedéves Makrogazdasági Kitekintővel párhuzamosan – elkészítette friss árfolyam- és hozamelőrejelzéseit.

Az utolsó, 2021 áprilisban publikált előrejelzésünk óta a koronavírus-járvány harmadik hulláma a szigorításoknak, illetve az átoltottság folyamatos növekedésének köszönhetően lecsengett.

Az esetleges negyedik hullámmal, illetve a vírus további lefolyásával kapcsolatos várakozások, vélemények eltérőek. Az újabb vírusmutánsok megjelenése lefelé mutató kockázatot jelent az előrejelzés szempontjából, ugyanakkor nem valószínű, hogy az első hullámhoz hasonló szigorú járványügyi intézkedések visszatérnének egy esetleges újabb hullám esetén.

A médiában újabb és újabb vírusvariánsok nevei tűnnek fel, a beszámolók alapján a legtöbb oltóanyag hatásosnak bizonyul ezekkel az új vírustörzsekkel szemben is, ám a szakértők vizsgálják a harmadik oltások szükségességét. Egy esetleges ismételt járványhullám ebből kifolyólag vélhetően az immunitással nem rendelkező (a víruson át nem esett és/vagy oltásban nem részesülő) személyeket érintheti elsősorban.

A globális kötvény- és részvénypiacokon már a 2021-es év elejétől kezdve emelkedő trendek voltak megfigyelhető, amelyek hátterében elsődlegesen az újranyitással kapcsolatos pozitív várakozások álltak, jelenleg azonban a globálisan is felélénkülő inflációs félelmek, várakozások a dominánsak.

A nemzetközi nyersanyagárak (mint a kőolaj, acél, vas, illetve fa) emelkedése is felfelé irányuló nyomást gyakorol az inflációs folyamatokra, emellett éves alapon pozitív bázishatások is érvényesülnek 2021 márciusától (2020 tavaszán beesett az olajár), az újranyitás kapcsán pedig ellátási problémák miatt keresleti-kínálati súrlódások léphetnek fel az egyes gazdaságokban.

A fentebb említett tényezők az eurózónára vonatkozó inflációs várakozásokban is megfigyelhetők, melyek 2020 novembere óta trendszerűen emelkednek, az utóbbi hónapokban azonban stagnálnak. Az USA esetében 2020 áprilisa óta növekedést mutatnak az átlagos árszínvonal-változással kapcsolatos várakozások, 2021 júniusában visszafordultak.

A Hozamokra és árfolyamokra vonatkozó előrejelzések (a táblázatokban MKB előrejelzések néven szerepel) „strukturális makromodell” eljárással készültek (az anyag végén található Jogi nyilatkozatnak megfelelően).

Előrejelzés háttere

Az előrejelzési horizonton – a koronavírus-járvány korábbi hullámaihoz képest – kevésbé volatilis, alacsonyabb EUR/HUF-árfolyampályára számítunk, amely 2021-2022-ben „tetőzhet”, az ellentétes irányba ható monetáris és fiskális politikai tényezők eredőjeként. Az árfolyampályához egyéb tényezők változatlanságát feltételezve 2021-ben relatíve magasabb, 2022-ben pedig alacsonyabb BUBOR-ráta kapcsolódhat.

A BUBOR-ráta és az államkötvényhozamok idei emelkedésének hátterében az infláció, az inflációval kapcsolatos félelmek, illetve az emelkedő inflációs várakozások állnak, amelyet az MNB a rövid oldalon elsődlegesen swap-ügyletekkel és az alapkamattal, a hosszú oldalon főként állampapír-vásárlásával ellensúlyozhat.

Az MNB a hosszú oldal aktív szerepelője maradhat, hiszen a növekvő költségvetési hiányt olcsóbban finanszírozhatja, mint a piac. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a fiskális és a monetáris politika koordinációja szükséges az optimális adósságfinanszírozás érdekében.

A kedvezőbb adósságszolgálatot az ÁKK is támogatja, csereaukciók keretében az adósságkezelő a rövid lejáratú kötvényeket hosszabb lejáratra cseréli, a hozamgörbe hosszú oldalán az MNB mint kötvényvásárló még mindig szívesebben lép be. Az ÁKK-MNB összehangolt intézkedéseinek köszönhetően a hozamok mérsékelt emelkedésére számítunk az előrejelzési horizonton.

A jelenlegi előrejelzésünk szempontjából kockázatot jelenthet a koronavírus-járvány negyedik hullámának megjelenése (a vírus mutációja, az oltások hatásosságának csökkenése), illetve az inflációs pálya magasabb dinamikája, amely pénz- és tőkepiaci turbulenciákat indíthat el.

A 2021-es évben igen volatilis, de egyben gyorsuló inflációs pályára számítunk. Az idei év utolsó harmadában, ősszel és decemberben ismét az inflációs mérőszám emelkedése várható, megközelítve, elérve az 5%os szintet.

Az eredeti elemzés szövege megtalálható ezen a linken.

Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.