A fák az égig nőnek, ugye?

  • Debreczeni Csaba Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Felerősödtek a klímaváltozással kapcsolatos hangok az utóbbi időszakban. Bár sokaknak már eddig is volt véleménye a helyzetről, az emberiség nagy része talán érezte, hogy kezd nagy lenni a baj, de mintha most ért volna el oda a folyamat, hogy egyre többen (szervezetek, vállalatok, magánszemélyek) kezdik komolyan venni a klímaváltozást.

A motiváció egyeseknél inkább üzleti alapon nyugszik, másoknál a társadalmi felelősségvállaláson, illetve ezen kettő mixén. Csak néhány példa: egyre több autógyár jelenti be, hogy 10-20 éven belül már csak elektromos autókat fognak forgalmazni; a nagy olajcégek folyamatosan jelentik be átalakulási terveiket (lásd TotalEnergies); de nem lehet szó nélkül hagyni az állami ösztönzőket sem, amelyekből egyre több születik a gazdaságok kizöldítése kapcsán.

Sok mindent sokféleképpen lehet a klímaváltozás ellen tenni, de talán az egyik legkézenfekvőbb és legolcsóbb módja a fatelepítés lenne. A szén-dioxid légkörből való kivonására ma már több terv is létezik. Például a cementipar is azon dolgozik, hogy a gyártási folyamat során a káros anyag ne kerüljön a légkörbe.

A folyamatot CCS, azaz „carbon capture and storage”-nak nevezik, amikor a gyártási folyamat során keletkető szén-dioxidot „elfogják” és azt például a talajba, mélyre vezetik, ahol majd lebomlik az idők folyamán. Csakhogy egy ilyen technológiával egy tonna szén-dioxid kivonásának a költsége 200-600 dollár között mozog, bár ez iparági elemzők szerint a közeljövőben 100 dollár köré csökkenhet. Ugyanakkor a technológia ma még nehezen alkalmazható ipari méretben.

Ráadásul az éves 34-40 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátás egészen minimális részét tudja semlegesíteni egy-egy ilyen erőmű: kb. maximum 1 millió tonnát. Ezzel szemben a fák ugyanezt a folyamatot el tudják végezni, költségük pedig jóval alacsonyabb: egy tonna szén-dioxid semlegesítésének ára 10-50 dollár között mozoghat.

A szén-dioxid légkörből történő kivonásának konstrukciója (illusztráció).
Forrás: apnews.com

Vagyis elvileg azt gondolhatnánk azt, hogy elég megkeresni azokat a fafajtákat, amelyek a legtöbb szén-dioxidot tudják megkötni és abból sokat ültetni. A tölgyfák, a császárfa, a fenyőfélék, a tulipánfa, az ezüst juhar, a vadgesztenye vagy a közönséges platán mind jó szén-dioxid megkötők.

De mint az életben szinte mindenhol itt is kompromisszumokat kell kötni. A császárfa például rendkívül invazív faj, elpusztítja az adott helyen őshonos ökoszisztémát. Ráadásul újabb elemzések arra hívják fel a figyelmet, hogy nem egy fajból kell sokat telepíteni, a változékonyság itt is kifizetődő.

Az olyan erdő, amely több fajt tartalmaz, kétszer annyi szén-dioxidot képes megkötni, mint ami csak egy fajból áll. Kutatók a délkelet-kínai Gutianshan Nemzeti Természetvédelmi területen található több erdőterület szén-dioxid tárolását vizsgálták. Ezek olyan erdők, amelyben a fafajták száma 3 és 20 között váltakozik. A kutatásból azt lehetett megállapítani, hogy a szén-dioxid megkötését a fajok sokszínűsége és a fák életkora határozza meg leginkább (bár ez utóbbit nagyon nem kell kutatni és bizonyítani).

Arra jutottak, hogy minden egyes új faj hozzáadása egy monokulturális erdőhöz a szén-dioxid megkötést 6%-kal növeli. A fafajok sokfélesége több okból is javíthatja a szén-dioxid-tárolást. Például a különböző fafajok különböző magasságokat és tereket foglalnak el a lombkoronában, ami azt jelenti, hogy a változatos lombkorona jobban képes befogni a beérkező napfényt. Emellett a változatos erdők többféle állatot vonzanak, amelyek közül sokan beporzónak számítanak, és segítik az erdő megújulását, fejlődését.

Vagyis az eredmény – mondhatnánk – egyértelmű, az erdősítésnek nem egy fajra kell koncentrálódnia. Ugyanakkor a fenti kutatásban is lehet kivetnivalót találni, hiszen az nagyon kis mintán, Kína egy részére korlátozódott. Ez is azt mutatja, hogy a klímavédelem sürgős, de nem egyszerű feladatot ró az emberiségre.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.