A járműiparban már csak álom a V-alakú válság

  • Cifra Gergő Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A legfrissebb adatok szerint a májusi ipari termelés 53%-kal maradt el az előző év azonos időszakához képest itthon. Bár ez előrelépés az áprilisi, majd’ 80%-os visszaeséshez képest, még nem elég a tartós kilábaláshoz és a jelenlegi információk alapján a járműipar a közeljövőben sem fog visszatérni a járvány előtti termelési szinthez.

Forrás: KSH, Danube Capital

Problémát jelent, hogy a rendelési állomány alig csökkent az iparban, ám ennek oka az, hogy nem teljesítettek az álló vagy alig üzemelő gyárak megrendelést. Az már baljósabb és a jövőről többet mondó adat, hogy az új megrendelések jelentősen bezuhantak, a májusi adat 65%-kal maradt el az előző évitől.

Továbbá fontos fejlemény, hogy a nagy hazai gyárak folyamatosan jelentik be a nyári időszakban megszokott gyárleállásokat. Ezt a jellemzően egy hetes leállást minden évben meg szokták tartani a gyárak; amelynek oka, hogy ez időszakban a munkavállalók jelentős része egyébként is szabadságon lenne, és ilyenkor el tudják végezni a gyárak a szükséges karbantartási és fejlesztési munkálatokat.

Idén ez azért érdekes, mert korábban, amikor reménytelibb kilátásokkal rendelkezett a járműipar, még elképzelhető volt, hogy a koronavírus miatti leállás ellátta a nyári leállás szerepét. A karbantartási munkálatokat, aki tudta, elvégezte; és ha úgy alakult volna a gazdaság, akkor nem lett volna szükség az augusztusi szünetre.

Ezen problémák hátterében az áll, hogy ellentétben a kínai autópiaccal, az európai autóeladások nagyon lassan élednek újra, az európai autógyártókat tömörítő ACEA szerint idén 25%-os visszaeséssel kell számolni az új autók eladása tekintetében. A gyárak nyári leállása is azt sejteti, hogy nincs annyi megrendelés, ami miatt a ne érné meg megtartani a szokásos leállást. Nagy szerepe lesz így a közeljövőben az állami és EU-s szintű támogatási programoknak a járműipar újraélesztésében, hiszen önerőből láthatóan csak nagyon lassan fog talpra állni az ágazat.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.