A koronavírus nyertesei?

  • Debreczeni Csaba Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

A naptári negyedévek lezárása után hagyományosan a leghamarabb az USA vállalatai teszik közzé negyedéves pénzügyi beszámolójukat, őket követik az európai cégek. A múlt héten a kiskereskedelem cégeinek jelentéseivel befejeződött az amerikai második negyedéves gyorsjelentési szezon. Jelen bejegyzésben azt nézzük meg, hogy a tengerentúli vállalatok – aggregáltan – hogyan vészelték át az elmúlt három hónapot és mit várhatunk a jövőre vonatkozóan.

Ahogy látható a lenti ábrán, már 2020 első negyedévében is 13%-kal csökkent az 500 legfontosabb amerikai cég nettó eredménye éves alapon. Az első negyedévben a koronavírus először Európában éreztette hatását az olasz helyzeten keresztül. Igaz az USA-ban már akkor is voltak esetek, de nem drasztikus mértékben. A helyzet a legsúlyosabbnak Seattle-ben nézett ki akkor, azóta kiderült, közel sem az a helyszín a legfertőzöttebb. Továbbá sok prominens személyiség is folyamatosan olyan információkat osztott meg, hogy az egész vírushelyzetet nem kell komolyan venni. Mivel azonban ennek az 500 cégnek az árbevételének a 40-50%-a már nem belföldről, hanem a globális piacokról származik, már ekkor is érezni lehetett a vírus hatását.

Aztán a második negyedévben beütött a soha nem látott recesszió, miután a tengerentúlon is több várost, régiót lezártak, korlátozták a társas érintkezéseket. A vállalatok eredménye az előző 13%-os esés után további 28%-kal csökkent, és az elemzői előrejelzések alapján ez lesz a helyzet 2021 nyaráig, legalábbis a legfrissebb becslések szerint. Az ábrán pirossal az előrejelzések láthatók, az előrejelzések az S&P Global elemzésein alapulnak.

Forrás: S&P Global, Danube Capital

A vírus persze nem érintett minden iparágat azonos módon. A Danube Capital többször is írt róla, hogy melyek lehetnek a legveszélyeztetettebb szektorok (légiforgalom, turizmus, irodapiac, bővebben itt írtunk erről), most azonban már azt is látjuk, hogy ténylegesen kik szenvedtek és kiknek sikerült pozitívan kijönni a történésekből.

Az alábbi ábrán látható, hogy a technológia, az egészségügy és a telekommunikáció abszolút nyertesként jött ki a jelenlegi helyzetből. Sőt az előrejelzések szerint az első két szektor ennek az előnynek egy részét a jövőre is át tudja menekíteni, hiszen míg a vírus előtt a technológiai szektor teljes eredményhez való hozzájárulása átlagosan kb. 20% volt, a vírus alatt ez 30% fölé emelkedett és 2021-ben átlagosan 23% lehet majd. Az egészségügynél ezek a számok 14%, majd 27% és jövőre 20%. Az előrejelzések az S&P Global elemzésein alapulnak.

Forrás: S&P Global, Danube Capital

Pozitívan jött még ki a járványból, legalábbis az elmúlt két negyedévet tekintve, a napi fogyasztási cikkek szektora, azaz általánosságban a kiskereskedelem. Ez nem meglepő, hiszen a bespájzolás nem csak hazánkban élte reneszánszát az év első felében, de szinte mindenhol a világban. Azóta már kiderült, hogy az ellátási láncok még ebben a helyzetben sem sérülnek, de véleményem szerint egy ilyen helyzetben az irracionálisnak tűnő döntések nem irracionálisak.

Az ábrán feltűnhet 2020 első negyedévénék két masszívan veszteséges szektora az energetika és a nyersanyag. Ez nem csak a koronavírus, hanem a negatív olajár miatt is alakult így (erről bővebben itt írtunk).

Vagyis az elemzői előrejelzések szerint a vállalati nehézségek még nincsenek mögöttünk, azok még legalább fél évig velünk maradnak, továbbá vannak olyan szektorok, amelyek akár nyertesek is lehetnek. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a koronavírus csak egy kockázati tényezője a tőkepiacoknak. Az amerikai elnökválasztás, az amerikai-kínai vámháború mind okozhat olyan helyzetet, amikor felborul az addig biztosnak hitt rendszer. A világban a helyzet gyorsan változik, így a következő negyedéves jelentések után, azaz októberben ismét megnézzük mi változott a mostani állapothoz képest.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.