A magyar feldolgozóipar gyengélkedésének okai

  • Cifra Gergő Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A koronavírus a várakozásoknál sokkal jelentősebben tépázta meg a hazai ipart, mint az várható lett volna és nagyságrendekkel rosszabbak az ágazati kilátások; még a környező országokénál is – ez derül ki a beszerzési menedzserindex márciusi értékéből. Ez a mutató hazánkban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen jelentős a feldolgozóipar, illetve a járműgyártás súlya a magyar gazdaságban.

Az alábbi táblázatból jól látszik, hogy a beszerzési menedzserindex értéke mennyire drámaian alacsony lett az év harmadik hónapjában. Sem a nyugat-európai országokban, sem a környező országokban nem tapasztalható még csak hasonló mértékű visszaesés, ehhez több tényező együttes hatása kellett:

Ország Aktuális Előző
Magyarország 29,06 50,26
Ausztria 45,80 50,20
Csehország 41,30 46,50
Euro zóna 44,50 49,20
Németország 45,40 48,00
Olaszország 40,30 48,70
Lengyelország 42,40 48,20

Forrás: Markit, MLBKT

A feldolgozóipar és ezen belül is kiemelten a járműipar – melyet drámaian visszavetett a járvány – többi országhoz viszonyított nagy súlya közrejátszik a mutató romlásában. Az ACEA becslései szerint hazánkban az eddigi leállás majdnem 48 ezer járművel vetette vissza a termelést és legalább 30 000 munkahelyet érint hátrányosan. Iparági várakozások szerint április végéig még biztosan fennmaradnak a korlátozások, ez pedig további jelentős termeléskiesést jelenthet.

Ian Henry autóipari elemző szerint legjobb esetben is május elejéig biztosan a jelenlegi helyzettel kell számolni. Baljós előjel, hogy a gyors visszapattanásban sem lehet bízni, hiszen Kínában – ahol már elkezdődtek a korlátozások feloldásai és egyre több iparág tér vissza a normális ügymenetbe – 40%-kal maradnak el az eladások előző év azonos időszakához viszonyítva.

Közrejátszhatott a negatív értékben a globális és hazai tőkepiaci turbulencia is, amely a forintot történelmi mélypontra lökte az euróval szemben (majdnem 370-es szintig). A forint ilyen mértékű gyengülése fokozta a bizonytalanságot és rontotta egyes szereplők gazdasági helyzetét, kilátásait.

Harmadik indok lehetett a visszaesésben a gazdaságélénkítő csomagokat övező kétely. Sok környező állam hamarabb jött elő a bejelentésekkel és a már bejelentett programok körül is sok kétely áll még fent, a részletszabályok továbbra sem ismertek.

Utóbbi két faktor negatív hatása vélhetően mérséklődik a jövő hónapra, hiszen a gazdasági intézkedések konkretizálódásával megjelenhet a fény az alagút végén mind az egyes vállalkozások, mind a magyar gazdaság számára.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.