A tojáslabda, a piacok és a hamis korreláció, avagy milyen hozam érhető el 2020-ban. II. rész

  • Debreczeni Csaba Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Ahogy előző publikációmban megígértem, most a Super Bowl-indikátort mutatom be. A Super Bowl az amerikai profit futballbajnokság, az NFL utolsó, mindent eldöntő mérkőzése, ahol a két liga nyertese csap össze.

A döntő kimenetelén alapuló analógia, mint a legtöbb esetben és ahogy fent is megmutattam, roppant egyszerű. Ha olyan csapat nyer, amelyik a régi American Football Conference, azaz az AFC tagja volt (régebben AFL), akkor medvepiac várható, ha viszont olyan csapat nyer, amelyik a régi National Football Conference, azaz az NFC tagja volt (régebben NFL), akkor emelkedni fog a piac az év hátralévő részében.

Annak, hogy régi AFC vagy NFC tag-e a győztes csapat, azért van jelentősége, mert bizonyos csapatok az évek során ligát váltottak, és ezt figyelembe kell venni).  Az amerikai futball ugyanis két szálon futott a történelemben. Az NFL-t 1920-ban alapították; az évek során több rivális liga is szerveződött, de az NFL domináns marad, majd a legerősebb rivális szövetség az AFL lett. Az új liga népszerűségének növekedése ellen már nem tudott mit tenni az NFL, így a két liga egyesült 1967-ben, (véglegesen 1970-ben) és az NFL nevet tartották meg. A bajnokságban (NFL) két liga van: az AFC és az NFC 16-16 csapattal és a szezon végén ennek a két ligának a legjobbja mérkőzik meg egymással. Super Bowl-t 1967, azaz egyesülés éve óta játszanak, de ezt a nevet valójában csak 1970-ben kapta meg a legnagyobb döntő.

Ha a Dow Jones Average Index-et és a Super Bowl fent említett előrejelzését összehasonlítjuk, akkor az jön ki az adatok alapján, hogy a találati arány 70-80%-os. De tudjuk, hogy ezen két dolog, azaz egy tőzsdeindex és egy focidöntő között semmiféle oksági kapcsolat nincs, vagyis ez a találati arány pusztán a véletlen műve.

Az viszont érdekes, hogy az elmúlt 53 évben 38-szor jól jósolta meg a piac irányát a végső összecsapás (ha a Dow Jones-t vesszük alapul, az S&P500 esetében 41-szer), és annak az esélye, hogy egy indikátor 53-ból 38-szor találatot ér el mindössze kb. 1%. Azaz egészen kicsi volt az esélye annak, hogy mindaz, amit Super Bowl indikátor név alatt ismerünk, bekövetkezzen, de mégis megtörtént. Az egész megfigyelést egy 1978-as Times cikkben írta le Leonard Koppett, aki azt figyelte meg, hogy 11 esetből 10-ben jól jósolta meg a piac útját a döntő eredménye. Ezek után vonta magára a tudományos világ figyelmét is az esemény, ennek megfelelően az 1989-es Financial Analysts Journal-ban külön elméleti cikk is megjelent az egész koncepcióról.

A Super Bowl kimenetele és a Dow Jones valamint az S&P500 éves hozama 1967-től:

Forrás: NFL.com, Danube Capital
Barna kiemeléssel azok az évek, amikor fals “jelzést” adott az indikátor

Természetesen ennek megfelelően az átlaghozamokban is nagy a különbség, vagyis azoknak az éveknek az átlaga, amikor régi NFL-es csapat nyer +11%, míg a régi AFL-es csapat által megnyert években az átlag 2,6% volt ( Dow Jonest vizsgálva, S&P500 esetében 13,8% vs. 5,6%). Jelentős különbség.

Ha a stratégia ismertetésén túl vagyunk, már csak az a kérdés, hogy akkor most mi is lesz 2020-ban? Február 3-án hajnalban a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers mérkőzik meg egymással. Két elég erős szezont futó csapat, előzetes tippelésekbe már csak azért sem mennék bele, mert az alapszakasz utáni play-off egyetlen meccsét sem találtam el, pedig volt belőle 8, plusz kettő ligadöntő. Viszont útmutatónak annyi álljon itt, ha a Kansas City Chiefs nyer, az az elmélet alapján esést jelezne előre, a San Francisco 49ers győzelme pedig részvénypiaci emelkedést.

Viszont az indikátor úgy szól, hogy a Super Bowl évében mi történik majd a piacokon, azaz az eredmény után bőven van lehetőség pozíciókat felvenni, de természetesen ezt senki sem ajánlhatja felelősen a befektetőknek, hiszen tudományos alapja nincs az egész elméletnek, ezért ez alapján dönteni befektetésekről óriási felelőtlenség lenne.

Szórakozásnak viszont nem lesz rossz, így nem maradt más, mint bekészíteni az energiaitalokat és leülni a TV elé 2020 február eső vasárnapján és lehetőleg ott is maradni hétfő hajnalig.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.