Bankfiókok száma Magyarországon és Európában

  • Márkus Marcell Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 2 perc   

Egyre több írás jelenik meg arról, hogy a bankfióki kiszolgálás átalakulóban van a 2008-as világgazdasági válság folyományaképpen. A költséghatékonyság jegyében a bankok folyamatosan fejlesztik az online felületeiket annak érdekében, hogy minél több ügyet tudjunk online a számítógépünk előtt ülve vagy az okostelefonunk segítségével, fióklátogatás nélkül elintézni.

Mind Európában mind Magyarországon ezek az intézkedések megtették a hatásukat, ugyanis 2009 óta egyre inkább csökken a bankfiókok száma. Lengyelországban és Csehországban ez a csökkenés néhány évvel későbbre tolódott, de mára már egyértelmű a tendencia. 

Magyarország mind az Európai Unióhoz mind a két közép-európai országhoz képest „alulbankosított”, ami a bankfiókok számát illeti. Nálunk nagyságrendekkel kevesebb bankfiók érhető el az ügyfelek számára, mint a szóban forgó országokban, ami a 2008-as világgazdasági válságot megelőzően is így volt. Érdekesség, hogy Lengyelországban magasabb a százezer felnőtt lakosra jutó bankfiókok száma, mint az Európai Unió egészében. Csehország pedig hasonlóan áll, mint az Európai Unió.

Azáltal, hogy kevesebb a bankfiók, mi is kevesebbet járunk bankfiókba. Az átutalással kapcsolatos tranzakciók aránya csökken és egyre inkább előtérbe kerül a bonyolultabb ügyekhez (például jelzáloghitelezés, befektetés) kapcsolódó tanácsadás.  Az új igényekhez igazodva a bankfiókok belső tere is át fog alakulni és merőben új elrendezésű bankfiókokat fogunk látogatni.

Bankfiók, bank branch

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.