Bankom a telefonom

  • Márkus Marcell Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 2 perc   

Egyre gyorsabban terjed Afrika és Ázsia alulbankosított országaiban a mobilszámla. Ez egy olyan szolgáltatás, amelyet telekommunikációs cégek nyújtanak a lakosság részére és hasonlóan működik, mint egy bankszámla. A szolgáltatás igénybevételéhez mindössze egy mobiltelefonra és egy SIM-kártyára van szükség. Az ügyfél a regisztráció után a telefonszámához rendelve kap egy virtuális számlát, amellyel lehetősége nyílik pénzt átutalni, számlát befizetni, vásárolni és megtakarítani. Egyes országokban még mikro-hitelek is elérhetők az ügyfelek számára.

Ez egy olyan szolgáltatás, amely az alacsony banki penetrációjú országokban a lakosság számára elérhetővé teszi a bankolást. Ezekben az országokban jellemzően kevés a bankfiók, nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra a hagyományos, általunk ismert bankolás elterjedéséhez. A rendszer először Kelet-Afrikában terjedt el, majd Afrika többi részén és Ázsiában is sikeres lett. Ghánában 2013 és 2018 között hatszorosára nőtt a mobilszámlák száma.

A siker mögött két tényező áll: az emberek számára kényelmesebb, ha egy virtuális számlán van a pénzük és nem kell készpénzt maguknál tartani. Ezenfelül az utalás segítségével képesek egymást segíteni, amennyiben likviditási problémák lépnek fel. A kormányzatok oldaláról pedig a készpénzmentes működés felé való elmozdulást jelenti ez az új szolgáltatás, például a tanárok mobilszámlára kapják a fizetésüket és nem készpénzben, illetve lehetőség nyílik az adminisztrációs terhek, illetékek befizetésére is a mobil számlán keresztül.

Az innovatív megoldások képesek arra is, hogy az elmaradott országok lakosságát is bekapcsolják a bankolásba, amely a szolgáltatók szempontjából nézve komoly lehetőséget teremt az ügyfelekkel való intenzívebb kapcsolat kiépítésére és fenntartására.

Forrás: IMF Financial Access Survey

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.