Élelmiszeripari kitekintő: mit vár az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a következő időszakban?

  • Fehér Péter Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A koronavírus-járvány, ahogy a nemzetgazdasági ágak jelentős részét, úgy a mezőgazdaságot is érintette, zavarokat okozva a piacokon. Évente két alkalommal publikálja az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a mezőgazdasági, élelmiszeripari várakozásait. A szervezet minden alkalommal górcső alá veszi a terménypiacok jelenlegi helyzetét, megvizsgálják, hogy mi várható a következő időszakban. A jelenlegi kitekintőjükben szerepet kap a koronavírus-járványon túl a sertéspestis is. A mostani bejegyzésemben a húsfélékről, állati eredetű termékekről, illetve a cukor piacáról írok.

Hús, állati eredetű termékek

A világ húskereskedeleme az előrejelzések szerint 37,6 millió tonna körül alakulhat 2020-ban, ami 3,9 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest; azonban ez így is jelentősen elmarad a 2019-es 6,9 százalékos év/év alapú bővüléstől. A bővülés mértékének csökkenése mögött elsősorban a koronavírus-járvány piaci zavarainak a húskereskedelemre gyakorolt negatív hatásai állnak.

Az előrejelzések szerint Kína húsimportja 44 százalékkal bővülhet idén az egy évvel korábbihoz képest, a világ húsexportjának jelentős része (30%) az ázsiai országba irányul. A bővülés mögött továbbra is az afrikai sertéspestis a fő mozgatórugó.

A kínai jelentős importnövekedés ellenére a koronavírus-járványhoz kapcsolódó gazdasági nehézségek, a globális élelmiszeripar csökkenő kereslete, a korlátozott külföldi hozzáférhetőség eredményeképpen csökken a hús nemzetközi ára. Ez elsősorban a sertéshús esetében volt megfigyelhető, de a többi húsféleség (baromfi, szarvasmarha, juh) esetében is csökkentek az árak. A Covid-19-hez kapcsolódó piaci zavarok az év hátralévő részében is fennmaradhatnak, így várhatóan a hús iránti kereslet is visszafogottabb lesz a korábban megszokottnál, ezzel nyomás alatt tartva a nemzetközi húsárakat.

Cukor

A globális cukorfogyasztás 2,9 százalékkal bővülhet a 2020/21-es gazdasági évben a 2019/20-as visszaesést követően. A jelentős bővülés hátterében a korlátozó intézkedések megszűnése, illetve a nemzetgazdaságok növekedésének folytatása áll. A globális cukorfogyasztás növekedését elsősorban az Indiai, illetve a kínai fogyasztás bővülése hajthatja. De az elemzés a fogyasztás helyreállásával számol a Közel-Keleten, valamint Dél-Kelet-Afrikában is. Ugyanakkor összességében a keresletoldali bizonytalanságok a továbbiakban is fennmaradhatnak. A globális fogyasztás helyreállása nagyban függ attól, hogy a járvány a következő hónapokban hogyan alakul.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.