Hogyan hatott a korlátozások feloldása a magyar gazdaságra?

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

November 13-án, pénteken publikálja a KSH a 2020 harmadik negyedévre vonatkozó előzetes adatokat (első becslés) a magyar gazdaság teljesítményét illetően. A részletes számokat (második becslést) december 1-jén teszi közzé majd honlapján a KSH.

Előrejelzésünk szerint az idei év harmadik negyedévében 5,1%-kal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye 2019 harmadik negyedévéhez képest (2009 negyedik negyedévében volt nagyságrendileg hasonló mértékű, 4,4%-os az év/év alapú visszaesés). 2020 második negyedévében még 13,6%-kal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt.

A harmadik negyedév gazdasági teljesítményéhez várakozásunk szerint elsődlegesen a mezőgazdaság és a szolgáltatási szektor év/év alapú visszaesése járult hozzá. Fontos szem előtt tartani, hogy a harmadik negyedévet még nem érintette jelentősen a koronavírus-járvány második hulláma, a pandémia újabb szakaszának hatása az idei negyedik negyedéves GDP-adatokban lesz majd igazán érzékelhető.

2020 második negyedévéről 2020 harmadik negyedévére azonban 9,9 %-kal bővülhetett a magyar gazdaság, amely elsődlegesen az ipari termelés helyreállásával, jelentős negyedéves alapú növekedésével magyarázható.

Az idei évben összességében 6,2%-os átlagos gazdasági visszaesésre számítunk, a visszaesés nagyrészt a koronavírus első hulláma okozta gazdasági leállás, illetve a második hullámmal kapcsolatos szigorítások következménye (a határzár a Magyarországra érkező külföldi turisták elmaradása révén a turizmusra, illetve áttételesen a többi ágazatra – közlekedés, kulturális szolgáltatások – is negatív hatást gyakorolhat).

Ugyanakkor 2021-re már pozitív irányú, 4,6%-os növekedést (felpattanást) várunk, amely elsősorban a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésével, illetve a beruházások felélénkülésével magyarázható. 2022-ben is dinamikus, 4,5%-os gazdasági bővülésre számítunk, 2021-hez képest is magasabb beruházási dinamikát várunk, amelyet a kormányzati forrásból megvalósuló fejlesztések érdemben támogathatnak.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.