KKV-k pénzügyei

  • Fehér Péter Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

2018 egészében a teljes vállalati hitelállomány megközelítőleg 14%-kal, a KKV-szegmens hitelállománya közel 12%-kal bővült. A vállalati hitelállomány 892 milliárd forinttal emelkedett éves összevetésben 2018-ban, ami 13,6%-os bővülést jelent, ez az elmúlt 10 év legnagyobb hazai növekedési üteme.

Forrás: MNB

A pénzügyi folyamatok átszövik a gazdaság működésének egészét. A vállalkozások legfontosabb döntéseiben (szállítói számlák kiegyenlítése, bérfizetés, adóátutalás stb.) fontos szerepet játszik a pénz. Kiemelt pénzügyi feladataik közé tartozik: a pénzforgalom lebonyolítása, a különböző pénzfolyamatok (bevételek, kiadások) elemzése, tervezése, a finanszírozási- és a befektetései döntések meghozatala, a fejlesztési célok megvalósításához szükséges pénzeszközök rendelkezésre állásának biztosítása, a szabad pénzeszközök lekötése, felhasználása jövedelemszerzés céljából, valamint költségvetési kapcsolatok lebonyolítása, adózási és támogatási feladatok elvégzése.

A vállalkozások csak nagy nehézségek árán képesek hatékonyan működni pénzügyi irányítás nélkül, ezért a pénzügyi menedzsment a cégek életében fontos szerepet töltenek be. Ezért fontos egy könyvelő, aki a szakértelmét adja, hogy pénzügyileg megfelelően a hatályos szabályoknak megfelelően működjön, számlázzon, könyveljen, riportáljon és adózzon a cég. Pénzügyi tevékenységük áttekintésére az üzleti terv részeként, a vállalatok pénzügyi tervet készítenek. A vállalakozás pénzügyi irányításának fő tárgyát a tőke- és a pénzáramlás, valamint a követelések és a kötelezettségek szervezése jelenti. Ez a vállalkozás számára a tevékenység összetettsége, komplexitása miatt jellemzően anyagi ráfordítással is jár (honlap, könyvelő, ügyvéd).

A vállalkozás finanszírozása a vállalkozás működéséhez, különböző feladatainak ellátásához szükséges források biztosítását jelenti. Tipikusan beruházások megvalósításához, forgóeszköz finanszírozási célokra, vagy az átmeneti likviditási probléma kezeléséhez igénybe vett hiteleket értjük alatta. Azonban a vállalkozás-finanszírozás ennél jóval összetettebb fogalom. Magába foglalja a forrásigény felmérését, a finanszírozással kapcsolatos döntések megalapozását, meghozatalát végrehajtását, valamint hatásuk utólagos visszamérését is.

A vállalkozások pénzigényeiket két forrásból elégíthetik ki: saját tőkéjéből (évről évre megtermelt és visszaforgatott nyereségből), valamint idegen forrásaiból (különféle hitelekből, kölcsönökből).

Az Európai Unió, valamint a magyar kormányzat a kis- és középvállakozások versenyképességi, foglalkoztatási és nemzetgazdasági jelentőségét felismerve stratégiai prioritásként kezeli a KKV-k megerősítését. A stratégiai célok elérését a tagországok változatos eszközrendszerrel támogathatják az adminisztratív terhek csökkentésétől a vállalkozás-alapítás megkönnyítésén, a könnyebb és olcsóbb hitelhez jutás támogatásán, illetve a vállalkozói szellem erősítésén át a vissza nem és a visszatérítendő támogatásokig.

Beruházások finanszírozásához, forgóeszköz hitel célokra, vagy az átmeneti likviditási problémák finanszírozásához egyaránt igénybe vehetünk vállalkozói hiteleket. A felvett hitel összege általánosan attól függ, hogy milyen az igényelt hitel típusa, valamint az adott vállalkozás gazdálkodásának és pénzügyi helyzetének banki minősítése, valamint a felajánlott fedezetek összértéke.

Milyen hiteltípusok állnak rendelkezésre a KKV-k részére?

A beruházási- és fejlesztési hitelta vállalkozás eszközök vásárlására, meglévő eszközök bővítésére és fejlesztésére fordíthatja. A hitellel a vállalkozás ütemezett törlesztésű kölcsönhöz juthat, a beruházás megtérüléséhez kapcsolódó időre, jellemzően 5-7 évre.

2019 elején az MNB elindította a növekedési hitelprogram új konstrukcióját NHP fix néven. Az MNB célja a hitelprogrammal, hogy növelje a beruházások finanszírozásában a kiszámíthatóbb fix kamatozású termékeknek az arányát, ezzel segítve a hazai kkv hitelezés egészségesebb irányba való tolódását.

A Monetáris Tanács az új konstrukcióra 1000 milliárdos keretet határozott meg.

A program keretén belül az MNB 0%-os kamatozású, minimum 3, maximum 10 éves futamidőre szóló refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit a hitelintézetek tovább hiteleznek évi max. 2,5%-os kamaton a KKV-k számára. Egy KKV által felvehető maximális hitel összegét 1 milliárd forintban határozták meg.

A hitelintézetek adatszolgáltatása alapján 2019. május 31-ig 4731 vállalattal, több mint 131 milliárd forint értékben kötöttek hitel- vagy lízingszerződést. Ebből a ténylegesen kinnlevő állomány 98 milliárd forint, aminek az 54%-a új beruházási hitel, míg a maradék 46% lízingügylethez kötődik. A kihelyezett források több, mint a fele mikrovállalkozásokhoz került.

Forrás: MNB

A forgóeszköz hiteleket a vállalkozások forgóeszköz szükségleteikből adódó forráshiány finanszírozására veszik igénybe rövidtávon, kivételes esetekben tartósan. Ezeknek a hitelkonstrukcióknak a futamideje 1 év, tartós forgóeszköz hitel esetében maximum 3 év. Minden olyan vállalkozás igénybeveheti, amely legalább már egy éve működő gazdálkodó szervezet, amely ellen csőd felszámolási-, végrehajtási-, végelszámolási eljárás valamint cégbírósági változás nincsen folyamatban, továbbá hitel- és köztartozásmentes.

A folyószámlahitel a vállalkozás szinte naponta változó finanszírozás igényét fedezi. A rendelkezésre bocsátott hitelkeret után a vállalkozás rendelkezésre tartási jutalékot fizet, a felhasznált keret után pedig hitel kamatot. A hitel törlesztése a számlára érkező folyamatos jóváírásokkal történik.

A vállalati lízing segítségével a vállalkozás megvalósíthatja a tervezett eszközbeszerzéseit. Ennél a hitelformánál maga a finanszírozott eszköz az ügylet elsődleges fedezete, így a biztosítékok szempontjából könnyebben kezelhető. A vállalati lízing esetében a vállalkozás a lízing tárgyát a futamidő alatt csak használatra kapja meg, majd a futamidő végét követően egy meghatározott maradványérték megfizetése után vagy anélkül az eszköz a vállalkozás tulajdonába kerül. Ez a hitelfajta kedvező a vállalkozások számára, mivel nem kell a pénzeszközeiket lekötni és könnyebben tudnak reagálni egy esetlegesen hirtelen felmerülő problémára.

A Széchenyi Program keretein belül a vállalkozások igénybe vehetnek kedvezményes kamatozású, állami kamat- és kezességi díj-támogatásban részesített hitelkonstrukciót, amely egy kedvező, egyszerű, gyors lehetőség a KKV-k finanszírozására. A konstrukción belül számos termék igénylésére van lehetőség.

Szakértőink korábban a KKV-k pénzügyi támogatásairól az EchoTV 1×1 című műsorában is beszéltek:

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.