Közös agrárpolitika: mi fán terem az EU-s agrártámogatás?

  • Fehér Péter Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

1962-ben alkotta meg a közös agrárpolitikát (KAP) az Európai Unió (EU) hat alapító tagállama, aminek célja a társadalom és a mezőgazdaság, valamint a tagországok agrárágazatai közötti kapcsolat kialakítása volt. Kezdeti célkitűzései között az árak stabilitásának a biztosítása, valamint a mezőgazdasági termelők megfelelő életszínvonalának biztosítása szerepelt. De vajon hogyan alakulnak az EU következő, 2021-2027-es költségvetési ciklusában a források és milyen új reformokat vezetnének be? Az alábbi, két részes blogbejegyzésből ez is kiderül.

A közösség agrárszektorának támogatására mindig kiemelt figyelmet fordított az EU, az agrártámogatások még a mai napig is jelenetős, 40% körüli szeletet hasítanak ki a közös költségvetésből. Az EU-28-ak agrárpolitikája két főbb pillérre bontható: az I. pillért a termelőknek a megművelt hektárok száma alapján juttatott közvetlen támogatások, míg a II. pillért a vidékfejlesztésére indított programokra szánt források alkotják.

Forrás: Európai Bizottság

A közös agrárpolitika költségvetésére a 2014-2020-as ciklusban megközelítőleg 411 milliárd eurót (2018-as változatlan árakon) tervezett az EU, amiből a közvetlen támogatásokra (I. pillér) 309 milliárd eurót, míg a vidékfejlesztésre (II. pillér) 102 milliárd eurót különítettek el, ezzel a teljes KAP az EU költségvetés több, mint 36%-át teszi ki.

Az EU várhatóan a következő költségvetési ciklusban is kiemelt szerepet szán a közösség mezőgazdaságának fejlesztésére, támogatására. Azonban a mezőgazdasági kiadások várhatóan csökkenni fognak, amiben szerepet játszik az Egyesült Királyság tervezett kilépése az Európai Unióból, valamint az új prioritások megjelenése (digitalizáció, migráció, közlekedés, határvédelem). Az Egyesült Királyság mint második legnagyobb nettó befizető kilépése a közösségből jelentősen átrajzolhatja a költségvetést, azonban az agrár támogatások kifizetése eleve GDP-alapon történik. Ezért a kilépésből származó kiesés egy részét a tagállamok erősebb gazdasági növekedése kompenzálhatja; továbbá enyhítheti a hiányt, amennyiben esetlegesen megemelnék a tagállamok a közös kasszába szánt befizetések mértékét. Erre való hajlamát több tagállam is kinyilvánította, köztük hazánk is.  A vidékfejlesztési támogatások esetében a magasabb nemzeti hozzájárulás mérsékelhetné a kiesett összeg egy részét.  A Vidékfejlesztési Program esetében a pénz egy része érkezik Brüsszelből, a többit nemzeti pénzből egészítjük ki. Ennek a nemzeti minimumnak a mértéke jelenleg 15%, Magyarország 17%-ot tesz hozzá.

Várhatóan a következő költségvetési ciklusban a mezőgazdaságra szánt támogatások mértéke 365 milliárd euró lehet. Összehasonlításképpen a 2014-2020-as ciklusban az Egyesült Királyságot is figyelembe véve az agráriumra több, mint 411 milliárd eurót tervezett az EU-28; a szigetországot figyelmen kívül hagyva ez az összeg 382 milliárd euró körül alakult volna.

Ehhez képest a 2021-2027-es költségvetési ciklusra a közös agrárpolitikára 365 milliárd eurós keretet tervez az EU fordítani, ezzel a teljes költségvetés 28,5%-át tenné ki a támogatás. Magyarország részaránya a teljes KAP költségvetésből a jelenlegi ciklusban meghaladta a 3%-ot, míg hazánk teljes mezőgazdasági kibocsátása mindösszesen 2,1%-a volt az EU-28 kibocsátásának.

A támogatásban továbbra is nagyobb arányt jelente az I. pillérrel (közvetlen kifizetéses támogatások) kapcsolatos kiadások a támogatás 78,4%-ával, ugyanakkor várhatóan 11%-kal csökkenhet a támogatás mértéke, míg a vidékfejlesztésre szánt összeg (II. pillér) 28%-kal csökkenhet a tervezet szerint.

Magyarország a 2014-2020-as ciklusban több, mint 13 milliárd eurós agrártámogatáshoz jutott, ennek mértéke a tervek szerint a következő ciklusban 8,54 milliárd (közvetlen kifizetések), valamint 2,91 milliárd euróra (vidékfejlesztési támogatás) csökkenne, ami 3,9%-os, valamint 15,7%-os csökkenést jelentene a 2014-2020-as időszakhoz képest. 

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.