Lesz-e 350 alatt az EUR/HUF árfolyam? – Elemzési kivonat

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

A koronavírus elleni oltások széleskörű elterjedésével, illetve a korlátozások feloldásával kapcsolatos környezetben jogosan merül fel, mire számítsunk az EUR/HUF-árfolyam, a BUBOR-ráták, illetve a kötvényhozamok alakulása kapcsán az idei évben, illetve 2022-ben.

Az MKB Elemzési Központja – az MKB Bank Nyrt. és a Danube Capital R&A Zrt. közötti együttműködés keretében készített Negyedéves Makrogazdasági Kitekintővel párhuzamosan – elkészítette friss árfolyam- és hozamelőrejelzéseit.

Az utolsó, 2021 januárjában publikált előrejelzésünk óta a koronavírus-járvány második hullámát követően – a járványügyi szigorítások ellenére – globálisan, illetve Magyarországon is megjelent a harmadik hullám. A harmadik hullám során a különböző vírusvariánsok megjelenése és a vakcinafejlesztés, az átoltottság közötti verseny lehet a meghatározó.

A járványkezelés során az egészség megőrzése, az emberi élet védelme mellett a gazdaság működőképességének fenntartása is jelentős súllyal esik latba. A védekezés fő elemei a kötelező védőeszközök használata, a megfelelő távolságtartás elrendelése, a tesztelések számának növelése, a lokális gócok azonosítása és kezelése, illetve a társadalom átoltottságának növelése, a vakcinafejlesztés, vakcinagyártás felgyorsítása.

Bár a járvány körüli bizonytalanság továbbra is fennáll, merőben más a helyzet most, mint egy évvel ezelőtt, a járvány első hullámának kezdetekor volt. Egy évvel ezelőtt még nem voltak bevált kezelési módszerek, gyógyszerek, kifejlesztett oltóanyagok. A vakcinafejlesztés és -gyártás folyamatos, de az egészségügynek és a gyógyszeriparnak most az új vírusvariánsokkal is lépést kell tartania. A gazdaságok újranyitására megfelelő átoltottság mellett kerülhet sor.

A globális kötvény- és részvénypiacokon az év eleje óta tapasztalhatók az újranyitással kapcsolatos pozitív várakozások, a globálisan is emelkedő inflációs várakozások mellett. A nemzetközi nyersanyagárak (kőolaj, acél) emelkedése felfelé irányuló nyomást gyakorol az inflációs folyamatokra, emellett éves alapon pozitív bázishatások érvényesülnek 2021 márciusától (2020 tavaszán beesett az olajár), az újranyitás kapcsán pedig keresleti-kínálati súrlódások léphetnek fel az egyes gazdaságokban.

Ezek a tényezők az eurózónára vonatkozó inflációs várakozásokban is megfigyelhetők, melyek 2020 novembere óta trendszerűen emelkednek. Az USA esetében 2020 áprilisa óta növekedést mutatnak az átlagos árszínvonal-változással kapcsolatos várakozások, amelyeket az 1900 milliárd dolláros fiskális csomag keresletélénkítő hatása miatt fokozott kockázatok öveznek.

Az inflációs várakozások emelkedése a kötvény- és részvénypiaci folyamatokba is átgyűrűzött. A 10 éves lejáratú államkötvények közül az USA, a nyugat-európai (német, francia, olasz), a régiós (lengyel, cseh, román, magyar), illetve az ázsiai (orosz, japán, kínai) kötvények hozama is emelkedett az idei év első negyedévében. 2021 első negyedévben a fejlett piacok közül az USA és Európa kiskapitalizációjú részvényei, a japán tőzsde, az európai tőzsdék, illetve az amerikai S&P 500 tőzsdeindex emelkedést mutattak, a feltörekvő piacok közül a magyar, az indiai és az orosz tőzsdeindexek is növekedtek.

Havi lefutását tekintve az éves inflációs mérőszám az USA-ban 2020. november, az eurozóna esetében 2020. december óta emelkedést mutat, ami arra is utal, hogy az inflációs várakozások begyűrűztek az inflációs folyamatokba.

Előrejelzés háttere

Az előrejelzési horizonton – a koronavírus-járvány első hullámához képest – kevésbé volatilis, alacsonyabb EUR/HUF-árfolyampályára számítunk, amelyhez egyéb tényezők változatlanságát feltételezve 2021-ben növekvő, 2022-ben pedig csökkenő trendet követő BUBOR-ráta kapcsolódhat.

A BUBOR ráta és az államkötvényhozamok idei emelkedésének hátterében az infláció, illetve az inflációval kapcsolatos félelmek, az emelkedő inflációs várakozások állnak, melyet az MNB a rövid oldalon elsődlegesen swap ügyletekkel és az egyhetes betéttel, a hosszú oldalon főként állampapír vásárlásával ellensúlyoz. Az MNB a hosszú oldal aktív szerepelője lehet, hiszen ÁKK-s csereaukciók keretében az adósságkezelő a rövid lejáratú kötvényeket hosszabb lejáratra cseréli – kinyújtva ezzel az államadósság futamidejét –, a 10 év feletti tenorok esetében az MNB mint kötvényvásárló szívesebben lép be.

Az összehangolt MNB és ÁKK intézkedéseknek köszönhetően a hozamok mérsékelt emelkedésére számítunk az előrejelzési horizonton. Egy esetleges devizakötvénykibocsátás – amire publikus nyilatkozatok szerint 2023 előtt nem kerül sor – alacsonyabb hozamszintet eredményezhetne.

A jelenlegi előrejelzésünk szempontjából kockázatot jelent a koronavírus-járvány elhúzódása (a vírus mutációja, oltások elhúzódása, újabb hullám megjelenése), illetve az inflációs pálya alakulása, amely pénz- és tőkepiaci turbulenciákat indíthat el. A 2021-es évben igen volatilis, de egyben gyorsuló inflációs pályára számítunk. Az áprilisi inflációs adat 4% fölé emelkedhet, majd fokozatosan lassulhat a mutató, nyárra visszatérhet a 4%-os szint alá. Az idei év utolsó harmadában, ősszel és decemberben viszont ismét az inflációs mérőszám emelkedése várható, megközelítve, elérve az 5%os szintet.

2022-ben a belső árnyomás (maginfláció) lassulhat (4,1%-ról 3,7%-ra), illetve a headline inflációs mutató (3,9%-ról 3,6%-ra) mérséklődhet. Az esetleges turbulenciák megfékezése érdekében a jegybank elsőként kommunikációs szinten interveniálhat, ha a piacok számára ez kevésnek bizonyul, a monetáris politikai eszköztár finomhangolására kerülhet sor, amely elsősorban az egyhetes betét, másodsorban a jegybanki alapkamat változtatását jelenti. Utóbbi lépést igyekszik elkerülni az MNB, hiszen a különböző jegybanki programok (Növekedési Hitelprogram, Növekedési Kötvényprogram) mellett az MNB az alacsony kamatszinttel is törekszik arra, hogy a hitelezést ösztönözze.

Az eredeti elemzés szövege megtalálható ezen a linken.

Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital

A cikk szerkesztett formában megjelent a G7.hu Zéróosztó rovatában 2021. április 28-án.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.