Lesz-e jövője a hitelkártyának?

  • Márkus Marcell Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 2 perc   

Magyarországon a hitelkártyák száma hagyományosan alacsony, nem csak a nyugati országokhoz képest, de az egyébként nemzetközi viszonylatban hasonlóan alacsony hitelkártya elterjedtséggel rendelkező V4-es viszonylatban is (első ábrán arany színnel). Ez a tény számos okra vezethető vissza. Egyfelől a piacgazdaság a régió országaiban csak késve jelent meg és erősen preferálják megtakarításaikat a „párnacihában tartani”, valamint a tranzakcióikat készpénzzel bonyolítani.

A magyarok kevésbé bíznak a bankrendszerben mint nyugati társaik. Ezt a bizalmatlanságot a 2008-as válság tovább erősítette a devizahitelezéssel.  Szintén a válság következménye, hogy a fogyasztók pénzügyi döntéseiket tekintve konzervatívabbak, kevésbé mernek hitelre vásárolni fogyasztási cikkeket, mint a nyugati országok lakói. Sokan azonban szándékukon kívül válnak hitelképtelenné a bankok szemében, ugyanis sok munkavállaló bére egy részét feketén kapja, mely a hitelező számára így „láthatatlan”.

Forrás: IMF Financial Access Survey

Az alacsony bázisról indulva azonban – a tavalyi évtől eltekintve – lassú ütemben, de stabilan nő a hitelkártya elterjedtsége. 2011-től 2018-ra 155,4 darabra, 5 százalékkal nőtt az ezer felnőttre jutó hitelkártyák száma. E trend egyik legfőbb okozója a készpénzmentes fizetés és az arra épülő fintech megoldások terjedése, melyből egyaránt részesedik a betéti és a hitelkártya is. Várhatóan hosszú távon ez a trend folytatódik, hiszen az állam deklarált célja a költséges készpénzes fizetés visszaszorítása, hosszútávon megszüntetése. Így a hitelkártyák nem valószínű, hogy el fognak eltűnni, de meg kell hogy találják helyüket az átalakuló pénzügyi infrastruktúrában.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.