Lesz-e újra szél a forint vitorlájában?

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A koronavírus-járvány második hullámának felélénkülése, valamint a globálisan szigorodó járványügyi korlátozások és annak bizonytalan gazdasági hatásainak következtében felmerülhet a kérdés, hogy mire számítunk az EUR/HUF-árfolyam vagy a BUBOR-ráták alakulása kapcsán a következő hónapokban, illetve 2021-ben.

Az MKB Elemzési Központja – az MKB Bank Nyrt. és a Danube Capital R&A Zrt. közötti együttműködési szerződés keretében készített Negyedéves Makrogazdasági Kitekintővel párhuzamosan – elkészítette friss árfolyam- és hozamelőrejelzéseit.

A járvány körüli bizonytalanság megmaradt, a megfelelő védőoltások kifejlesztéséig és beadásának megkezdéséig többé-kevésbé a mindennapi élet része lehet a koronavírus. Ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak előreláthatólag a következő egy év során. Az oltással rendelkezők bővülésével párhuzamosan a korlátozások fokozatos feloldása is lehetővé válik.

Az MNB a 2020-as évet ultra laza monetáris politikával kezdte, amely a járvány év eleji kirobbanását követően jelentős volatilitást okozott a forintpiacon. A járvány magyarországi begyűrűzéséhez képest jelenleg alacsonyabb BUBOR, alacsonyabb FRA és alacsonyabb implikált USDHUF-forward-kamatok vannak, azonban az MNB – a publikus nyilatkozatai alapján – továbbra is rugalmasan kezeli a monetáris politikai eszköztárat. Mivel az elmúlt négy évben kétszer lépett ki az infláció az MNB által meghatározott 3%+/-1% toleranciasávból, ez a jegybank számára azt jelentheti, hogy a sáv jól működik.

A jegybanki alapkamatot illetően (0,6%) – az MNB nyilatkozatai alapján – rövid távon nem várható további alapkamat-csökkentés. Az MNB további finomhangolásokat végezhet a monetáris politikai eszköztáron, elsősorban a jelzáloglevél- és állampapír-vásárlások terén. Globálisan a FED és az ECB esetében a laza monetáris politika, az alacsony kamatkörnyezet továbbra is fennmaradhat, az említett jegybankok várhatóan folytatják eszközvásárlási programjaikat, kontroll alatt tartva az állampapírpiaci hozamokat.

A hazai állampapír-piaci hozamgörbe kapcsán az MNB a hozamgörbe ellaposítását helyezte fókuszba, ez alacsonyabb hosszú (10-20 éves) hozamokat jelent, amelyet szintén beépítettünk a forgatókönyvünkbe. A rövid hozamokat az MNB az 1 hetes betéttel (kamat vagy elfogadott mérték), illetve devizaswap-ügyletekkel képes befolyásolni, ha az inflációs kilátások megkövetelik.

Az előrejelzési horizonton – a koronavírus-járvány első hullámához képest – kevésbé volatilis, alacsonyabb EUR/HUF árfolyampályára számítunk, amelyhez egyéb tényezők változatlanságát feltételezve 2021-ben a jelenlegi szinthez képest magasabb, de csökkenő trendet követő BUBOR-ráta kapcsolódik.

Az eredeti elemzés megtalálható az alábbi linken.

Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.