Már márciusban kilőhetett a hazai infláció

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Április 9-én, pénteken közli a KSH a legfrissebb, márciusi inflációs adatokat. Februárban az infláció 3,1%-ra gyorsult a januári 2,7%-ról (év/év alapon). Várakozásunk szerint márciusban tovább folytatódott az infláció menetelése, mégpedig jelentősen, 4,1%-ra gyorsulhatott a mutató (év/év alapon mérve, vagyis a 2021. márciusi a 2020. márciusihoz viszonyítva).

A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony. Ugyanakkor az üzemanyagárak tavaly december óta tartó (havi alapon számolt) jelentős növekedése márciusban is folytatódott, mely az infláció emelkedésének irányába hat. Ez utóbbinak háttere a nemzetközi olajárak növekedése. Ebben az ázsiai országok által hajtott globális olajkeresleten felül Szaúd-Arábia vállalása is szerepet játszott, miszerint februárban és márciusban napi 1 millió hordóval csökkenti a nyersolaj-kitermelését.

A március eleji/közepi csúcsokról a hónap végére azonban már mérséklődött az olajár, mely mögött – egyebek mellett – a harmadik hullám miatti várhatóan lassabb európai helyreállás állhatott, mindez egyben alacsonyabb keresletet is jelent az olaj iránt. Összességében a hazai üzemanyagárak februárról márciusra kiemelkedő mértékben, 6,2%-kal emelkedhettek (dinamikusabb növekedést utoljára tavaly júliusban tapasztalhattunk).

Márciusban – januárhoz és februárhoz hasonlóan – várakozásunk szerint az élelmiszerárak havi alapon további növekedést mutathattak, mely szintén gyorsíthatta az inflációt. A takarmányárak drasztikus emelkedése várakozásaink szerint a fogyasztói árakba is kezd begyűrűzni, az áremelkedés a tejet, valamint a tejtermékeket és a húsipari termékeket érintette. Az étkezési búza ára továbbra is emelkedő tendenciát mutat, mely a malom- és sütőipari termékek áremelkedésében csapódhatott le márciusban.

Ezeken felül egy egyedi adóhatás is emelhette márciusban a fogyasztói árakat. Április elsejétől ismét növekszik a dohánygyártmányok jövedéki adója, és az adóemelés egy része várhatóan már a márciusi termékárakban megmutatkozik, ahogy azt tapasztalhattuk tavaly decemberben is (legutóbb 2021 januárjában emelték a jövedéki adót, ugyanakkor már egy hónappal korábban, tavaly decemberben jelentősen nőttek a dohányáruk árai).

Előretekintve, előrejelzésünk szerint áprilisban tovább gyorsulhat az infláció idehaza, akár az 5%-ot is elérheti, melyben egy technikai tényező, az ún. bázishatás – vagyis a járvány első hulláma során, tavaly áprilisban kialakult jelentősen alacsony bázis – játszik fontos szerepet (a dohánygyártmányok jövedéki adójának emelkedése mellett). Ezt követően fokozatosan lassulhat és nyárra visszatérhet 4% alá a mutató. Az év utolsó harmadában, ősszel és decemberben viszont ismét az inflációs mutató emelkedése várható, ismételten akár az 5%-os szintet is elérve.

Ennek kapcsán fontos hangsúlyozni az előrejelzési bizonytalanságot, mivel a pályákat egy-egy újonnan beérkező inflációs adat is mozgathatja. A dinamikák, irányok és kockázatok ennek ellenére már jelenleg is kimutathatóak. Főleg az év végi hónapok tekintetében a távoli időpont miatt nagyobb az előrejelzési bizonytalanság.

Az infláció várható gyorsulásában a már említett bázishatások mellett a nyitást követő várható keresletélénkülés is szerepet játszhat majd (fokozódó fogyasztási és beruházási aktivitás). Az élénkülő kereslet az árak növekedését is magával hozhatja. Ráadásul, ha a kínálat ezzel nem tud lépést tartani, és egyes szektorokban átmeneti kínálati korlátok (hiányok) alakulnak ki (pl. tapasztalhattuk ezt a chipeknél, konténereknél), akkor rövid távon még inkább gyorsulhat az infláció.

A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a friss előrejelzések és helyzetértékelés április elején várható. A legfrissebb adatok tükrében az idei és a jövő évi inflációs előrejelzéseink esetében felfelé mutató kockázatok láthatóak a tavaly decemberi előrejelzésünkhöz képest.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.