Meddig erősödhet a forint az euróval szemben? – Elemzési kivonat

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A koronavírus-járvány újabb hullámával kapcsolatos bizonytalanságok miatt erős kilengések jellemzik a pénz- és tőkepiacokat. Egy ilyen bizonytalan környezetben jogosan merül fel az a kérdés, hogy mit várhatunk az EUR/HUF-árfolyamban vagy éppen a BUBOR-rátákban a következő hónapokban.

Az MKB Elemzési Központja – az MKB Bank Nyrt. és a Danube Capital R&A Zrt. közötti együttműködési szerződés keretében készített Negyedéves Makrogazdasági Kitekintővel párhuzamosan – elkészítette friss árfolyam- és hozamelőrejelzéseit. A koronavírus-járvány újabb hullámának bizonytalan lefutása miatt két egyenrangú előrejelzési pályát készítettünk.

A jelenlegi előrejelzés forgatókönyveinek alapját a második hullámmal kapcsolatos várakozás képezi, ez határozza meg a gazdasági visszaesés mértékét, a krízisből történő kilábalást:

  1. Enyhe vírushelyzet pálya esetén (az árfolyamtáblákban Enyhe vírushelyzet pálya néven szerepel) a koronavírus-járvány második hulláma kevésbé érinti Magyarországot és a főbb európai felvevőpiacainkat, minimális korlátozások mellett a járvány elleni védekezés sikeres lehet.
  2. Súlyosbodó vírushelyzet (az árfolyamtáblákban Súlyosbodó vírushelyzet pálya néven szerepel) szcenárió esetén a koronavírus-járvány második hulláma hazánkat is komolyabban érinti, de az első hullám tapasztalatai alapján legfeljebb 1-1,5 hónapos leállás mellett a védekezés sikeres lehet.

Az MNB a 2020-as évet ultra laza monetáris politikával kezdte, amely a járvány év eleji kirobbanását követően jelentős volatilitást okozott a forintpiacon. A járvány magyarországi begyűrűzéséhez képest jelenleg alacsonyabb BUBOR, alacsonyabb FRA-k, alacsonyabb implikált USDHUF-forward-kamatok vannak, azonban az MNB – a nyilatkozatai alapján – továbbra is rugalmasan kezeli a monetáris politikai eszköztárat.

A két, fent részletezett forgatókönyvben az MNB 2020 harmadik negyedévben – a korábbi nyilatkozatok alapján – újabb 15 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre, ezzel 0,6 százalékra csökkentve a jegybanki alapkamatot. Idővel módosíthat az MNB a monetáris politikai eszköztáron,a jelzáloglevél- és állampapír-vásárlások terén. Utóbbival május-július időszakban alapvetően nem élt az MNB, a jegybanki kommunikáció szerint egyelőre nem tartja szükségesnek a Nemzeti Bank az állampapír-piaci beavatkozást. Globálisan azonban mind a FED, mind az ECB folytatja eszköz-vásárlási programját.

Az enyhe vírushelyzet pálya szerinti – mérsékeltebb gazdasági visszaesés – kevésbé volatilis forintárfolyammal párosulhat, egyéb tényezők változatlanságát feltételezve alacsonyabb BUBOR-ráta kapcsolódik hozzá. A súlyosbodó vírushelyzet pálya esetén az előrejelzési horizonton magasabb EUR/HUF árfolyampálya várható.

Az eredeti elemzés megtalálható az alábbi linken.

Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital
Forrás: MKB, Danube Capital

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.