Merre tovább, bankkártya?

  • Márkus Marcell Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Magyarországon az elmúlt nyolc évben növekedett a bankkártyák száma. Rövid távon a bankkártya meghatározó fizetési mód marad, azonban a versenytársak – mint az azonnal fizetési rendszer – már kopogtatnak az ajtón.

A régiót tekintve Csehországban is erőteljes növekedés látható: a bankkártyák száma 2016-ban meghaladta a 10 millió darabot, míg Szlovákiában nyolc év alatt félmillió darabbal bővült a bankkártyák száma. A bankkártyák száma Magyarországon stabil növekedést mutat, 7,55 millióról 8,08 millió darabra nőtt 2010 és 2018 között. Ez a növekedés 2013 és 2014 között enyhén megtört, de azóta folyamatosnak mondható. Mára átlagosan minden magyar felnőtt pénztárcájában ott lapul egy bankkártya. Az MNB kimutatásai[1] szerint egyre nagyobb értékben vásárolunk a bankkártyánkkal és egyre kisebb értékben veszünk fel készpénzt a bankkártyánk segítségével. 

A fenti növekedés nem csoda, hiszen az emberek döntő többsége bankszámlára kapja a fizetését. Korábban a bankkártya segítségével felvettük a fizetésünket a számlánkról készpénzben vagy fizettünk vele a boltban. Időközben a bankkártya technológiája is fejlődött, hiszen megjelentek a PayPass kártyák, melyek segítségével érintés-mentesen, az 5000 Forint alatti tételeket PIN-kód megadása nélkül lehet kifizetni. Ma már lehetségessé vált a bankkártyát digitalizálni az okostelefonba így egyes helyzetekben úgy is fizethetünk a bankkártyánkkal, hogy nem is vesszük elő azt.  

Forrás: IMF Financial Access Survey

A jövőben azonban versenytársat kapnak a bankkártyák, hiszen Magyarország is be fogja vezetni az azonnali fizetési rendszer. Ez praktikusan azt fogja jelenteni, hogy hamarosan a boltokban a bankkártya használata nélkül fogunk tudni fizetni és 5 másodperc alatt megérkezik a kereskedő bankszámlájára a pénz. Erre a rendszerre pedig a jövőben további fintech megoldások épülhetnek, melyek fokozzák az ügyfélélményt. A bankkártyák rövid távon velünk fognak maradni, azonban az alternatív fizetési módok is feltűntek. Döntő tényező lesz a jövőre nézve, hogy mely fizetési módok fognak magasabb szintű ügyfél-élményt kínálni a felhasználóknak.

[1] Forrás: MNB pénzforgalmi táblakészlet, saját számítás

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.