Merre tovább húsipar? Nem minden “hús”, ami annak látszik

  • Fehér Péter Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Folyamatosan nő a hús iránti igény globálisan, az OECD 2018-as előrejelzése szerint 2027-re a hústermelés 15%-kal bővülhet a jelenlegihez képest. Az előrejelzés alapjána fejlődő országokban várhatóan 20%-kal, míg a fejlett államokban 7,5%-kal esznek majd több húst. A FAO elemzése szerint azonban az üvegházhatású gázok kibocsátásában az állattenyésztésnek is oroszlánszerep jut. Az elemzés szerint a klímaváltozáshoz az ágazat 14,5%-kal járulhat hozzá, azonban fontos kiemelni, hogy ebbe a teljes állattenyésztési folyamat beletartozik a műtrágyagyártástól a takarmány előállításán át egészen az állatok által kibocsátott üvegházhatású metánig.

Igaz, hogy 2027-ig várhatóan folyamatosan bővül majd a hústermelés, de az már egyáltalán nem biztos, hogy 10-15 év múlva a húsipar ugyanazt fogja jelenteni, mint napjainkban. A húsipar szerkezetileg a jövőben átalakul és ez az átalakulás már megkezdődött. A boltok polcain sorra jelennek meg a húshelyettesítő növényi alapú termékek, ám a jövőben várhatóan megkezdheti térhódítását a laboratóriumi hús is.

Számos próbálkozás van már a témában és több cég is foglalkozik az állat nélküli húsok előállításával, ilyen többek között a Beyond Meat is. A cég kutatócsapata igyekszik a hús alapalkotóelemeiből (aminosavakból, ásványi anyagokból és vízből) a megszólalásig az eredeti állati eredetű húsra emlékeztető húsokat előállítani, azzal a különbséggel, hogy a hús alapvető alkotóelemeit az állatokat megkerülve növényekből nyerik ki.  

A húsipari cégek is rájöttek arra, hogy a jövő húsipara ebbe az irányba fog elmozdulni. Az USA egyik legnagyobb húsipari cége, a Tyson Foods bevásárolta magát az alternatív megoldásokat kínáló cégbe a növényi alapú húshelyettesítők előállításával foglalkozó Beyond Meat-be, majd később eladta a részesedését és arra törekszik, hogy kifejlessze a saját alternatív fehérje termékeit. (2018-ban befektetett a Memphis Meat-be).

A jövőben várhatóan egyre több cég fogja megtalálni a lehetőséget ebben az iparágban. Másik nagy úttörő az ugyancsak amerikai székhelyű Impossible Foods. Szintén növényi eredetű húst állítanak elő, azonban itt az eljárás egyik kulcsszereplője a pichia pastoris névre keresztelt élesztőgomba, ennek segítségével igyekeztek előállítani az új generációs „húsban”, a gombából származó gén segítségével a húsízért felelős fehérjét, amelyhez egyéb növényi eredetű fehérjéket adagolva állítják elő a műhúst. A termék olyannyira sikeres lett, hogy a cég megállapodott a Burger Kinggel az Egyesült Államokban és a gyorsétteremlánc összes éttermében elérhetővé teszik az Impossible Burgert az év végéig.

Az új termék sikerét mutatja az is, hogy a vásárlók nem fedeztek fel érdemi különbséget az állati eredetű, valamint a növényi alapú műhús között. A cég befektetői között nem kisebb személyek találhatóak meg mint Bill Gates, Katy Perry, Serena Williams, valamint a Black Eyed Peas egyik tagja, will.i.am.

Ezek a cégek többnyire növényi alapú műhúst állítanak elő, ugyanakkor már vannak állati sejtek felhasználásával előállított laborhúsok is. Ilyen vállalat a Memphis Meat is, amely állatokból kinyert sejtek tenyésztésével állít elő saját húst, anélkül, hogy az állatokat le kellene vágni. Az állatokból nyert sejteket tápanyagokkal, oxigénnel ellátva növesztik az izomszövetet. Az eljárás jóval rövidebb ideig tart, mint egy marhát felnevelni és az sem elhanyagolható szempont, hogy a hús előállítása során jóval kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.

Várhatóan a jövőben tovább bővülnek a növényi alapú “hús” termékek, de egészen biztos, hogy 15-20 év múlva a laboratóriumban mesterségesen előállított húsok piaca is jelentős szerepet fog betölteni a húsiparban.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.