Miért változik akár hetente többször is az üzemanyagok ára?

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Vajon hogyan lesz a fúrótornyok által kitermelt nyersolajból a benzinkutakon megvásárolható üzemanyag, akár dízel, akár benzin? Ha a nyersolaj literenkénti ára 118 forint körül mozog, akkor mégis hogyan kerülhet egy liter benzin 380 forintba a kutakon? Ezt a kérdéskört járom körül most és a következő bejegyzésemben is.

Hosszú út vezet el addig, hogy a benzinkúton megtankoljuk meg az autónkat. Miután kitermelték a nyersolajat (például az Északi-tengeren, ezt hívják Brent-típusú olajnak), még finomításra is szükség van, természetesen mind a két folyamat jelentős költséggel jár. Az egyes, már finomított termékeknek (pl. benzin és dízel) szintén léteznek piacaik, ahol lehet kereskedni velük. Európában ehhez kapcsolódóan két nagy tőzsde van: a mediterrán piac, valamint az észak-nyugat-európai (NWE) tőzsde (ARA, azaz Amsterdam-Rotterdam -Antwerpen piac). Mivel a termékek jegyzésárai döntően dollárban vannak megadva, így fontos mozgatórugója az üzemanyagáraknak a forint-dollár árfolyam alakulása is.

Továbbá azt a tényezőt is figyelembe kell venni az üzemanyagok nagykereskedelmi árának meghatározásánál, hogy jelentős logisztikát igényel a termékek elszállítása Magyarországra. Tengeri és egyéb vízi utakon viszonylag egyszerű és olcsó a logisztikai tevékenység, azonban szárazföldön már magasabb költséggel jár ez a tevékenység (pl. vasúti és közúti szállítás). Emellett az egyes vállalatoknak lehetősége adódhat a kevésbé drága csővezetéken történő szállításra is; ám mindenképpen felmerül logisztikai költség.

A kőolaj-feldolgozást végző finomító költségeire rárakódnak a nagykereskedő és a kiskereskedő költségei is, aki a benzinkutat üzemelteti. Így összességében látszik, hogy a nyersolajár változása mellett a devizaárfolyamok alakulása, a szállítási költségek, illetve a termelői költségek is befolyásolják az üzemanyagok árának változását.

Így már világos, miért változhat akár hetente többször is az üzemanyagok ára a benzinkutakon. Azonban ezzel nem ér véget a történet, mivel a mechanizmusba belép az állam is, és megadóztatja az üzemanyagokat. Erről viszont egy későbbi bejegyzésben írok majd.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.