Miért vesszük a szuperállampapírt?

  • Márkus Marcell Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A Magyar Állampapír Plusz (továbbiakban MÁP+) vagy köznapi nevén a szuperállampapír 2019. június 3-a óta jegyezhető a lakossági befektetők számára. Az első héten több, mint 500 milliárd Forint értékben jegyeztek az új állampapírból és az azt követő két hétben is jóval a tervezett 100 milliárd Forint felett alakultak jegyzések. Az Államadósságkezelő Központ adatai alapján jelenleg 2484 milliárd Forint értékben vásárolt vagy jegyzett a lakosság Magyar Állampapír Pluszt[1].

Több elemzés látott napvilágot arról, hogy mely pénzügyi eszközökből történt átcsoportosítás a Magyar Állampapír Plusz javára, azonban a jelenlegi ismereteink szerint nem áll rendelkezésre olyan felmérés, amely azt vizsgálta volna, hogy milyen megtakarítási célok húzódnak meg a lakosság részéről a MÁP+ vásárlása mögött.

Ezt a kérdéskört kutattuk az MKB Dialóg online válaszadói közösségben az MKB-s lakossági ügyfelek körében.  A MÁP+-al rendelkezők válaszai alapján legtöbbször nincsen konkrét, tervezett célja a MÁP+-ban történő takarékoskodásnak. Az elsődleges cél a megtakarítási értékének megőrzése, melyet a MÁP+ birtokosok 56 százaléka említett.

A nyugdíjas évekre való felkészülést 38 százalék jelölte meg mint célt. Ennek oka, hogy a mintában magas arányban képviselteti magát az 55 év feletti korosztály, akiknek egyre fontosabb a nyugdíjcélú megtakarítás. 25 százalék számára a váratlan kiadások fedezése és a gyermekek jövőbeli kiadásaira való felkészülés indokolta a MÁP+ vásárlást.  Az olyan konkrét megtakarítási célok mint lakás- vagy ingatlanvásárlás vagy ház- illetve lakásfelújítás, nem szerepeltek a TOP3 célok között.

Bázis: Vásárolt vagy jegyzett MÁP+-t (n=84)
Forrás: MKB Dialóg kutatás, lakossági ügyelek

A felmérés az MKB Bank Dialóg online válaszadói közösségen keretein belül készült 2019. augusztus 9. és 16. között, 387 fő lakossági ügyfél megkérdezésével.

Az MKB Dialóg online válaszadói közösséget az MKB Bank 2017 decemberében hozta létre. Ez a közösség lehetőséget teremt az MKB Pénzügyi Csoport számára arra, hogy online kérdőívek segítségével a meglévő, lakossági ügyfelek véleményét kikérje bankolási preferenciáikról vagy a termék- és szolgáltatáspalettát, annak potenciális bővítését érintő aktuális kérdésekben.


[1] 2019. október 31.-én, Forrás: https://akk.hu/hu,

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.