Mit léphet a Fed szeptember 18-án?

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A legutóbbi, július 31-i kamatdöntés alkalmával a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal lefelé módosította az irányadó kamatsávot. A jegybank döntését a gazdasági kilátásokra negatívan ható globális kockázatokkal (növekedés lassulása, kereskedelmi feszültségek) és a visszafogott inflációs dinamikával magyarázta. Továbbá hangsúlyozták, hogy a gazdasági növekedés fenntartása érdekében hajlandók is cselekedni, valamint a jövőbeli monetáris politikai lépések adatfüggőek lesznek.

A soron következő kamatdöntő ülést szeptember 18-án tartják a tengerentúlon, a piaci várakozások szerint újabb kamatcsökkentésre lehet számítani. Friss előrejelzéseket is publikál majd a jegybank, azonban egyre nagyobb gondot okozhat a Fed-nek a kamatpálya előrejelzése. A publikált kamatpálya fontos monetáris politikai eszköz, hiszen ez alapján igyekszik a Fed horgonyozni a piaci kamatvárakozásokat. A jelenlegi bizonytalan globális kilátások mellett ez egyre nehezebb feladatnak tűnik. Elég arra gondolni, hogy a júniusi előrejelzésében idei évre még változatlan kamatpályát jelzett a Fed és ezt már júliusban felül is írta a kamatcsökkentésével.

A tengerentúlon továbbra is erősnek mondható a munkaerőpiac: a munkanélküliségi ráta történelmi mélység közelében tartózkodik, augusztusban 3,7%-on állt. Ezenkívül még mindig dinamikusnak mondható az új álláshelyek létrejötte a tengerentúlon (augusztusban 130 ezer új munkahely jött létre az előző hónaphoz képest). Ugyanakkor a Fed által kiemelten figyelt inflációs mutató, a PCE-árindex továbbra is alacsony, a jegybanki 2%-os cél alatt tartózkodik: a legfrissebb, júliusi adatok szerint 1,4%-on áll. A Fed várakozása szerint idén és jövőre továbbra is 2% alatt alakulhat az infláció az USA-ban.

Továbbá az üzleti bizalomra és a vállalatok beruházási terveire jelentős negatív hatást gyakorol a kereskedelmi feszültségek okozta bizonytalanság és a globális gazdasági növekedésre vonatkozó aggályok (főleg Kína és az EU gazdasági lassulása), melyek lassulást okozhatnak az USA GDP növekedésében. A Fed által júliusban említett három fontos tényező, mely akkor a kamatcsökkentés irányába hatott, érdemben nem javult: az üzleti beruházások és a feldolgozóipar gyenge teljesítménye továbbra is fennáll a tengerentúlon, mely az amerikai gazdasági aktivitás lassulásának jele. A kereskedelmi háború továbbra is felfokozott és a globális gazdasági kilátások továbbra is negatív, lassulás irányába mutató képet festenek. Ezenkívül az infláció 2%-os cél alatt áll a tengerentúlon és a kilátások is kedvezőtlenek e téren.

Bár a munkaerőpiac még mindig igen erősnek mondható a tengerentúlon, viszont a Fed által kiemelten figyelt többi terület (gazdasági növekedés, infláció, nemzetközi fejlemények) nem mutat kedvező képet. Várakozásunk szerint szeptember 18-án ismét kamatot csökkent a Fed, összhangban a piac várakozásával.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.