Nem várunk további lépést az MNB keddi kamatdöntésén

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 6 perc   

Március 23-án, kedden tartja következő kamatdöntő ülését az MNB, ahol a szakmai stáb által készített friss gazdasági előrejelzések ismeretében tekinti át a Monetáris Tanács az eszköztárat.

Várakozásunk szerint a Monetáris Tanács az ülés keretében változatlan, 0,6%-os szinten hagyja az alapkamatot. Továbbá várhatóan az egyhetes betét kamata is marad 0,75%-on a március 25-i, csütörtöki tenderen. A kamatszintekkel kapcsolatban az MNB többször is jelezte, hogy szeretne távolságot tartani a nullaközeli szintektől a rövid oldalon. Ez megerősíti várakozásunkat, miszerint a hazai alapkamat az idei és a jövő évben egyaránt 0,6%-on marad.

A kamatok szinten tartása mellett a monetáris politikai eszköztár egyéb elemei tekintetében sem várunk változást az MNB márciusi kamatdöntésekor. Az NHP Hajrá! 2500 Mrd forintú keretösszegének kihasználtsága február végi adatok szerint 1836 Mrd forint volt, így még mutatkozik tér a keretösszeg kitöltésére az előttünk álló időszakban. Az állampapír-vásárlási program és a Növekedési Kötvényprogram (NKP) felülvizsgálata pedig a március 9-i ülés keretében már lezajlott, így ezek tekintetében sem várunk változást a jövő keddi kamatdöntéskor.

  • Az állampapír-vásárlási program esetében március 9-én azt a döntést hozta az MNB, hogy az egyes sorozatokat érintő limit nélkül, rugalmasan alakítja vásárlásait. Ez a módosítás nem érinti a heti vásárlási mennyiségeket (60 milliárd forint), csak a vásárlások szerkezetét befolyásolja. E lépés hátterében az elmúlt időszakban tapasztalt globális és hazai hozamemelkedés állhatott, illetve, hogy az elmúlt hónapokban az MNB több hosszú lejáratú hazai állampapír esetén is megközelítette vagy el is érte a korábbi, 50%-os vásárlási limitet. Következésképp, továbbra is várható az MNB állampapír-vásárlási programjának tartós jelenléte az előttünk álló időszakban, vagyis egyben a hozamgörbe jegybank általi kontrollja is fennmarad.
Forrás: Bloomberg, MNB
  • Március 9-én a Monetáris Tanács arról is döntött, hogy kiterjeszti az NKP keretrendszerét és 2021. március 16-tól kezdődően az irányadó EU-s rendelet szerinti nem pénzügyi közvállalkozások által kibocsátott vállalati kötvényeket is vásárol, kizárólag másodpiacon.

A Monetáris Tanács döntése során figyelembe vett gazdasági tényezők:

Februárban az infláció 3,1%-ra gyorsult a januári 2,7%-ról (év/év alapon), azaz továbbra is az MNB 3%-os célja körül mozog. A maginfláció azonban továbbra is 4% felett, 4,1%-on állt (január: 4,2%, év/év alapon). Az MNB által kiemelten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció is a januári szint közelében, 3,4%-on alakult (január: 3,5%, év/év). Mindezek továbbra is jelentősebb belső árnyomásra utalnak.

Magyarországon előrejelzésünk szerint áprilisban és ősszel-decemberben megközelítheti, sőt akár át is lépheti a 4%-ot az infláció. Az áprilisi inflációs adat megugrása még átmenetinek ígérkezik, az év végi viszont már tartós is lehet, bár ebben az esetben nagyobb az előrejelzési bizonytalanság.

Továbbá felfelé mutató kockázat az idei évi infláció tekintetében a korlátozások feloldása után várhatóan élénkülő fogyasztási és beruházási aktivitás, így az élénkülő kereslet az árak növekedését is magával hozhatja. Ráadásul, ha a kínálat ezzel az élénkülő kereslettel nem tud lépést tartani, és egyes szektorokban átmeneti kínálati korlátok (hiányok) alakulnak ki, akkor rövid távon még inkább gyorsulhat az infláció.

Az infláció várható megugrásaira az MNB kommunikációs eszközökkel, illetve, ha tartósabbá válik az árszínvonal-növekedés, akkor erőteljesebb beavatkozás esetén az egyhetes betét kamatának emelésével reagálhat.

Az MNB március 23-án friss makrogazdasági előrejelzéseket publikál (GDP, infláció), a friss Inflációs jelentés pedig március 25-én érkezik. Előrejelzései publikálásakor az MNB ismét hangsúlyozhatja a tavasszal várható inflációs turbulenciát. A jegybanki inflációs előrejelzési pálya tekintetében nem várunk érdemi módosulást, továbbra is megmaradhat a sávos előrejelzés a harmadik hullám bizonytalansága miatt. A GDP-előrejelzés tekintetében 2021-re lefelé mutató kockázatot jelent a járvány kiújulása, az előrejelzési intervallum így tovább tágulhat (decemberi előrejelzés: 3,5-6,0%).

A hazai fő inflációs mutató jelenleg a jegybanki 3%-os célnál áll, ez és a külső környezet továbbra is támogatja az MNB laza monetáris politikájának fenntartását. Az USA-ban az irányadó kamatsáv rendkívül alacsony, 0-0,25%-os szinten áll, és a Fed folytatja az állampapír-vásárlásokat is (havi 80 milliárd dollár állampapír és 40 milliárd dollár jelzáloglevél vásárlás). A tengerentúlon idén is várható a 0% közeli kamatkörnyezet és a laza monetáris politika fenntartása.

Az ECB a járvány során elindította, majd többször kibővítette a pandémiás eszközvásárlási programját (PEPP) és fenntartotta az extrémen alacsony kamatkörnyezetet is (betéti rendelkezésre állás kamatlába -0,50%). Előretekintve, 2021-ben is a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet és a támogató monetáris politika fenntartására lehet számítani az eurózónában. Emellett a régiós országok jegybankjainak többsége is nullaközeli szinten tartja az irányadó rátákat (lengyel jegybank: 0,1%, cseh jegybank: 0,25%, román jegybank: 1,25%).

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.