Növekedett az európai autóipar 2019-ben

  • Cifra Gergő Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A Tesla és általánosságban az elektromos, hibrid hajtású autók térnyerésével párhuzamban sokan temetik a hagyományos szereplőket, mondván nem elég agilisek, túl lassan reagáltak a változásokra és túl nagy a lemaradásuk a kihívókkal szemben. Ezt tetézi, hogy az európai gazdaság szektoriális nehézségekkel küzd, és lassuló tendenciát mutat. Ezen negatív körülmények között vizsgálom meg az európai autópiacot a következő sorokban.

Minden baljós előjel ellenére az európai eladások, habár csak 1,2%-kal, de meghaladták az előző évit 2019-ben. Mindeközben megkérdőjelezhetetlen az elektromos autók térnyerése, és a dízel hajtású autók területvesztése, így kénytelenek rohamtempóban alkalmazkodni az európai gyártók ezen trendekhez.

Részletesebb bontásban vizsgálva az eladási számokat látszódik, hogy hazánkban is nőttek 2019-ben az értékesítési számok, méghozzá 15,6%-kal. Ez a növekedés igen jelentős, Európában a harmadik legnagyobb. Várhatóan a 2020-as év már nem lesz ilyen erős, visszafogottabb növekedésre lehet számítani, több okból kifolyólag is. Egyfelől decemberben volt egy jelentős előre hozott forgalomba hozatal, hogy ezen autókat még a januári emissziós szigorítások előtt tudják regisztrálni a gyártók (a 2019 decemberi adatok több, mint 66%-kal haladták meg az előző évit). Másfelől beépülnek a nagycsaládosoknak adott kedvezmények a bázisba, melyek szintén extra stimulust jelentettek a tavalyi évben.

December Változás % Jan-Dec Változás %
2019 2019/ 2018 2019 2019/ 2018
Magyarország 16 139 66,6% 157 900 15,6%
EU 1 215 076 21,7% 15 340 188 1,2%

Forrás: ACEA

Gyártók szerint vizsgálva az európai számokat látszódik, hogy a magyarországi szempontból kiemelten fontos német prémium autók közül a Mercedes teljesített legjobban Európában, melyet a BMW követett, míg az Audi produkálta a leggyengébb számokat, azonban mindannyian jobban teljesítettek a 2018-as évnél. A hazánk szempontjából még fontos Opel 7,6 %-kal gyengébb számokat produkált tavaly az egy évvel korábbinál.  

Az európai képet árnyalja azonban a globális piac és kiemelten a legnagyobbnak számító kínai autópiac zsugorodása, mely komoly kihívások elé állítja az európai gyártókat is.

Címkék:

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.