Olcsóbb akkumulátorok – megoldódott az elektromos autózás minden problémája?

  • Cifra Gergő Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Az elektromos autózás terjedése és fejlődése minden szereplő szerint átformálja az autóipart; a kérdés csak az, hogy milyen gyorsan. Ez a technológiai fejlődés számos más iparág fejlődését is magával hozza, az egyik legszemléletesebb példa erre az akkumulátorgyártás. Ez az egyik legdrágább alkatrész az elektromos autókban, ráadásul több szempontból is az elektromos hajtású járművek tömeges térhódításának egy gátja: egyfelől nagyon drága, másfelől a jelenlegi akkumulátor-kapacitás kompromisszumokra készteti a használókat (a benzin/dízel üzemanyaggal működő autókhoz képest gyakrabban kell tölteni az autókat).

A korábbi gyakorlattal ellentétben (lehető legsokoldalúbb, kiterjedt beszállítói lánc kiépítése) az autógyártók elkezdtek belső kompetenciát kiépíteni és akkumulátorfejlesztésbe kezdtek. Erre jó példa a technológia éllovasa, a Tesla; ami versenytársaihoz képest rendkívül zárt beszállítói lánccal rendelkezik.

Forrás: BloombergNEF

Az elektromos autózás iránti elkötelezettség ezekből a lépésekből egyértelműen látszik, a gyártók már jelentős eredményeket is tudnak felmutatni e téren. A Bloomberg 2010 óta évente felmérést készít az akkumulátorok áráról, ebből jól látszik az árak rohamos esése. A vizsgált időszakban 87%-kal esett az akkumulátorok fajlagos ára, ráadásul a Bloomberg előrejelzése szerint 2024-re 100 amerikai dollár alá eshet az akkumulátorok fajlagos ára. Ez egy öngerjesztő folyamat, hiszen minél alacsonyabb ezen cellák ára, annál több ember tudja megfizetni és a növekvő kereslet további forrásokat biztosít a fejlesztőknek, illetve a mérethatékonyságból adódó költségcsökkenés is hozzájárulhat az árak további eséséhez.

Az elektromos autózás azonban nem csak az akkumulátorok árától és kapacitásától függ, érdemes megjegyezni, hogy legalább ekkora gátat jelent a töltőinfrastruktúra, illetve annak hiánya. A legtöbb országban az elektromos autó valódi alternatívát a nagyvárosi életben jelent, ezekben megfelelő a töltő-ellátottság; de vidéken, illetve hosszabb utakra menve még előzetes tervezést igényel egy utazás, ugyanis az infrastruktúra még nem megfelelő.

Az elektromos autózás példája jól mutatja, hogy mennyire megváltoztathatja egy iparág jövőjét egy technológiai változás, illetve milyen sok kapcsolódó technológiát húzhat magával. Fontos, hogy a cégek közelről kövessék az ágazatuk fejlődését; és keressék, hogy hogyan kerülhetnek ki nyertesként egy ilyen paradigmaváltásból.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.