TOP befektetési sztorik 2021-ben (Elemzési kivonat)

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 7 perc   

Az év vége nem csak azért fontos, mert a befektetők számot vetnek a 2020-as évvel és áttekintik befektetési/kereskedési stratégiájukat, hanem azért is, mert ki lehet alakítani a következő időszak optimális befektetési portfólióját is. Az MKB Elemzési Központ ebben nyújt segítséget három olyan befektetési sztorival a részvények és a devizapiac világában, amelyek elősegíthetik a döntéshozatalt.

2021-es favoritok:

TOP 1 – Válságálló ALTEO

TOP 2 – Túl a csúcson? (S&P500 index)

TOP 3 – Tartósan 1,20 fölé mehet az EUR/USD 2021 nyarán

Ezen témákból nyújtunk egy kis ízelítőt a továbbiakban, az eredeti elemzés megtalálható itt.

Válságálló ALTEO

2020 első három negyedéve alapján jó éve lehet az ALTEO-nak, még ebben a koronavírus-járvány által nehezített évben is. A vállalat megújuló és hagyományos villamosenergia termeléssel, energetikai szolgáltatásokkal, energiakereskedelemmel és újabban hulladékgazdálkodással, elektromos töltőhálózattal is foglalkozik, bár ez utóbbi kettő még gyerekcipőben jár.

A társaság menedzsmentje 2019 év végén prezentált egy 5 évre előre tekintő stratégiát, ahol a jelenlegi 4-5 milliárd forintos éves EBITDA eredmény az időszak végére elérheti akár a 7 milliárd forintot is, mindezt természetesen terjeszkedés, illetve új szegmensek létrehozásán keresztül.

A közműszektor társaságait általában válságállónak és osztaléksztorinak tekintik a befektetők. Leegyszerűsítve, villamos energiára, hőenergiára szinte mindig szükség van, ami azt jelenti, hogy ezek a cégek organikusan nem tudnak 10-30%-kal növekedni, ugyanakkor egy válság alatt sem kell attól tartani, hogy a GDP-visszaesést jelentősen meghaladó mértékben csökken a bevételük.

Az ALTEO a rengeteg új beruházása miatt még inkább növekedési sztorinak tekinthető, azonban néhány éven belül elérheti azt, hogy egy stabil osztalékfizető papírrá váljon. A vállalat részvényeire vonatkozó jelenlegi, egy éves célárfolyam 1070 forint.

Alteo grafikonja:

Forrás: Bloomberg

Elemzések az alábbi linken érhetőek el: https://bet.hu/Kibocsatok/BET-elemzesek/elemzesek/alteo-elemzesek

Túl a csúcson?

Az S&P500 index, amely 500 amerikai, de nem csak az USA-ban tevékenykedő társaságot tömörít, megvadult bikaként dobta le magáról a koronavírust 2020 nyarán. De vajon követte-e a vállalatok eredménye ezt az elképesztő száguldást? Nos, nyilván nem. Az S&P Global elemzői szerint (www.spindicies.com) még 2021-ben is csökkeni fog az S&P500 aggregált eredménye, és majd csak 2022-ben beszélhetünk fundamentális értelemben kilábalásról.

A technológia, az egészségügy és a telekommunikáció szektorai abszolút nyertesként jöttek ki a jelenlegi helyzetből. Sőt, az S&P Global (www.spindicies.com) előrejelzése alapján az első két szektor ennek az előnynek egy részét a jövőre is át tudja menekíteni. Persze ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy ez az átalakulás, azaz a több beruházás az egészségügyben, vagy a digitalizáció még nagyobb térnyerése miatti árfolyam-emelkedés ezekben a szektorokban ne állhatna meg vagy ne konszolidálódhatna.

Mégis 2021-ben már inkább a 2022-es eredménybővülést, a fogyasztás bővülését és a több beruházást árazhatja majd a piac, ez pedig árfolyamfelhajtó hatású lehet. Ha ezt továbbra is támogatja a monetáris és fiskális politika, akkor meg végképp.

Töretlenül emelkedik az S&P500 árfolyama. A 3600 pontos ellenállás áttörésére november közepén került sor, azóta ismét stabilan emelkedik az árfolyam. Technikai alapon van tere az emelkedésnek rövid és középtávon egyaránt, de a piaci struktúra alapján az árfolyamok nem kizárólag egy irányban mozognak, így bármikor jöhet egy újabb korrekció a tengerentúlon. Amíg az S&P500 árfolyama a 200 napos mozgóátlag felett tartózkodik (ez jelenleg 3170 pont), addig érvényben van az emelkedő trend.

S&P500 index grafikonja:

Forrás: Bloomberg

Tartósan 1,20 fölé mehet az EUR/USD 2021 nyarán

Az EUR/USD-árfolyam a 2020-as év első felében látott 1,10-es átlagos szintről az év második felében 1,18-as átlagig mozdult el, december elején pedig az 1,20-as szint fölé is benézett az árfolyam. Rövid távon az árfolyam-emelkedést korlátozhatja, hogy a koronavírus-járvány második hullámának elhúzódása és a bizonytalanság megmutatkozhat a negyedik negyedéves gazdasági adatokban is, melyek többsége (köztük a GDP-adat is) 2021 első hónapjaiban jelenik meg; ez erősítheti a kockázatkerülést és így a dollárt is.

Az ugyan még bizonytalan, milyen mértékű lesz a gazdasági növekedés mind világ, mind USA szintjén, azonban a nemzetközi intézmények egyöntetűen gazdasági fellendülést vetítenek előre 2021-re (pl. IMF, OECD, Európai Bizottság). A vakcina megjelenésével, fokozatos elterjedésével párhuzamosan a kockázatkerülés is csökkenhet a világban (már nem kell a biztonságos menedékben, dolláreszközben tartani a pénzeket), így 2021 második-harmadik negyedévében – a vakcinával kapcsolatos hírek miatti árfolyamkilengések mellett – összességében a dollár gyengülés várható az euróval szemben.

Ugyanakkor, ha az optimista várakozások szerint a globális fellendülés erőre kap 2021 második felében, a Fed kommunikációjában az Európai Központi Banknál előbb jelenhet meg a kamatszintek emelkedését előrevetítő utalás, ez pedig az év vége felé megtörheti az euró menetelését is. 2021 harmadik negyedévének végén-utolsó negyedévében emellett a német szövetségi választások (szeptember 26.) is megmozgathatják az EUR/USD-árfolyamot.

Technikai alapon az EUR/USD devizapárnak december elején sikerült felfelé kitörnie a sávból, és 2018 áprilisi szintekre kapaszkodott a kurzus. A következő erős ellenállás 1,22-nél húzódik. Egy erős emelkedő trend alakult ki az EUR/USD devizapárban, amely az 1,22-es ellenállás áttörésével megerősítést nyerhet. Az 1,193-as támasz törésével pedig visszaesne az árfolyam abba a sávba, amelyben július és november között mozgott.

Az EUR/USD grafikonja:

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés elérhetősége: https://www.mkb.hu/sw/static/file/MKB_TOP_sztorik_2021.pdf

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.