Trump az amerikai farmerek megmentője? Mi várható, ha a demokraták esetleg visszaveszik a Fehér Házat idén novemberben? I.

  • Fehér Péter Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Donald Trump milliárdos üzletember mindenki nagy meglepetésére – az Egyesült Államok sajátos választási rendszerének köszönhetően – 2016-ban átvette republikánus színekben demokrata elődjétől Barack Obamától a Fehér Házat, maga mögé utasítva az első női elnökjelöltet, a demokrata színekben indult Hillary Clintont. Eltelt négy év és „here we go again”. Trumpot négyéves ciklusa alatt számos támadás érte, például amikor bejelentette az USA kilépését a Párizsi klímaegyezményből (lehetséges legkorábbi kilépés 2020. november) vagy amikor kereskedelmi háborúba kezdett Kínával. De hogyan alakította Trump elnöksége az amerikai farmerek életét és mi várható egy esetleges apparátuscsere után?

Az USA mezőgazdasága

Az USA-ban a mezőgazdaság a GDP-ből és a foglalkoztatottságból is mindösszesen 1%-kal részesedik, azonban az agrárium gazdasági jelentősége összességében sokkal nagyobb. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, illetve a többi szorosan ezekhez az ágazatokhoz kapcsolódó iparágak 1,053 milliárd dollárral járultak hozzá az Egyesült Államok GDP-jéhez 2017-ben, ami 5,4 százalékos részesedést jelent.

2018-as adatok szerint a 327 milliós népességű Egyesült Államokban a foglalkoztatottak 11%-a az agráriumban dolgozott, ez több mint 22 millió embert jelent. Direktben állattenyésztéssel, növénytermesztéssel és egyéb mezőgazdasági munkákkal 2,6 millióan foglalkoztak 2018-ban.

Az ágazat termelékenysége folyamatos bővülést mutat. Az állat- és növénygenetika, a vegyi anyagok, a berendezések, valamint a gazdálkodás fejlődése lehetővé tette, hogy az amerikai mezőgazdasági kibocsátás folyamatos növekedést mutasson az elmúlt évtizedek során. Annak ellenére, hogy a megművelt földterület, valamint az ágazatban dolgozók száma is csökkent; a teljes mezőgazdasági kibocsátás megháromszorozódott 1948 és 2017 között. A technológiai innovációk, illetve az ország agrárfókuszának köszönhetően az Egyesült Államok volt a világ legnagyobb növénytermesztő országa a maga 514 millió tonnájával. De nem csak ebben világelső az 50 állam szövetségét összefogó ország, 2017-ben több mint 133 milliárd dollár értékben értékesített országon kívülre élelmiszert az USA, ezzel megelőzve a világ többi országát.

Azonban a Trump által kirobbantott kereskedelmi háború érzékenyen érintette az amerikai gazdákat, mivel agrárgazdaságának szempontjából Kína igen fontos kereskedelmi partnere az országnak (a kereskedelmi háború ezen vetületéről a későbbiekben publikálunk).

Farm Bill

Az Egyesült Államokban létezik egy úgynevezett „Farm bill”, vagyis mezőgazdasági törvénycsomag, amely a szövetségi kormány elsődleges mezőgazdasági és élelmiszerpolitikai eszköze. A csomagot öt évente megújítják, ennek során általában felfüggesztenek, módosítanak vagy újra engedélyeznek korábbi törvényeket, illetve politikai rendelkezéseket fogalmaznak meg a jövőre vonatkozóan. A csomag tartalmazza a mezőgazdasági kereskedelemre, vidékfejlesztésre, mezőgazdasági hitelezésre, kutatásokra, marketingre, táplálkozási programokra, állattenyésztésre, növénytermesztésre vonatkozó rendelkezéseket. A legutóbbi csomagot (Agricultural Improvement Act of 2018) 2018 végén fogadták el, ami a korábbi 2014-2018 közötti csomagot váltotta fel. A Trump adminisztráció alatt számos változást léptettek életbe a korábbi csomaghoz képest, amelyek egy következő bejegyzésben kerülnek górcső alá.

Forrás:

U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.