Valentin-napon meglepheti Magyarországot az S&P és a Fitch

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 6 perc   

Egy éve, 2019 februárjában – a korábbi várakozásunkkal összhangban – mind az S&P Global Ratings, mind a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felminősítette hazánkat: egyaránt a korábbi BBB- szintről BBB szintre javították Magyarország szuverén adóskockázati besorolását (mindkettő befektetésre ajánlott kategória), a besoroláshoz kapcsolódó kilátás mindkét esetben stabil.

Az előzetesen közölt menetrend szerinti következő felülvizsgálatuk során, 2019 augusztusában az S&P nem élt a véleményformálás lehetőségével, míg a Fitch megerősítette hazánk BBB szintű besorolását (stabil kilátás mellett). Az S&P és a Fitch következő, egyben az idei évi első felülvizsgálata február 14-én, pénteken esedékes, amikor is véleményt mondhatnak a hazai gazdasági folyamatokról.

Mi várható február 14-én?

Várakozásunk szerint 2020-ban sor kerülhet a hitelminősítői kilátások stabilról pozitívra történő módosítására az S&P és a Fitch esetében; ennek fényében már a február 14-i döntések alkalmával is pozitívra változtathatja a két hitelminősítő a jelenlegi besoroláshoz tartozó kilátást.

Ez utóbbit támogathatja a kedvező GDP-növekedésünk. Azonban fontos azt is látni, hogy a folyó fizetési mérlegünk 2018 negyedik negyedéve óta folyamatosan negatív, valamint az államháztartás GDP-arányos adósságának elmúlt években tapasztalt mérséklődése ellenére (2019 szeptembere: 68,2%) az adósságrátánk továbbra is magasnak számít.

A kedvező makrogazdasági folyamatok fennmaradása esetén a pozitív kilátás bejelentését követően általában 1-2 éven belül lehet számítani újabb felminősítésre. Fontos látni, hogy a hitelminősítők közül a piaci visszajelzések alapján legtöbb befektető az S&P-re figyel, őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch.

Hogyan alakult hazánk gazdasági helyzete tavaly augusztus óta?

A tavalyi első negyedéves, 5,3%-os GDP-növekedést követően a hazai gazdaság tudta tartani ezt a magas szintű, 5% körüli bővülési ütemet: a második negyedévben 4,9%-kal, a harmadik negyedévben 5%-kal emelkedett a hazai GDP (év/év alapon mérve). Magyarország 2019. harmadik negyedéves GDP-növekedése kiemelkedik az S&P és a Fitch hitelminősítőknél hazánkkal megegyező kategóriába (BBB) tartozó országok közül, ahogy az alábbi ábrán is látszik:

A Fitch tavaly augusztusban a hazai GDP-növekedés lassulását várta, hasonlóan a Danube Capital előrejelzéséhez: a 2019-es év egészére átlagban 4,4%-ot, 2020-ra 3,5%-ot, majd 2021-re 2,5%-ot (év/év alapon mérve) várt a nemzetközi hitelminősítő, ugyanakkor minden bizonnyal felülvizsgálják előrejelzéseiket a tavaly augusztus óta beérkező adatok alapján. A Danube Capital várakozása szerint pedig 2019-ben 4,8%-kal, 2020-ban 3,5%-kal emelkedik a hazai GDP.

Továbbá 2019-ben 70% alá mérséklődött a magyar államháztartás GDP-arányos adóssága: míg 2018 év végén 70,2%-on állt, addig 2019 szeptemberének végére 68,2%-ra csökkent az adósságráta. Várakozásunk szerint az előttünk álló években tovább mérséklődik a GDP-arányos államadósság, 2022-re pedig 60% alá csökkenhet. Ezenkívül az államadósság devizaarányának csökkenése is bár minimális mértékben, de folytatódott 2019-ben; így míg 2011 novemberében közel 50%-on állt, addig 2019 decemberében 17%-ra mérséklődött.

Olaszország, Portugália és Bulgária az a három európai ország, melyek mind a Fitch, mind az S&P esetében BBB szintű szuverén adóskockázati besorolást kaptak (úgynevezett peer-ek). Az első kettő esetében jóval 100% felett járt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 2019 harmadik negyedévében (Olaszország: 137,3%, Portugália: 120,5%). Ugyanakkor Bulgária kedvezőbb képet mutatott hazánknál az államadósság szempontjából (20,6% a GDP %-ában), és ugyanígy Indonézia is (30% körüli érték), amely ország szintén mindkét hitelminősítőnél BBB szintű besoroláson áll. Összegezve, a hazai adósságráta ugyan folyamatos mérséklődést mutat, azonban továbbra is a peer-eken belül magasnak számít annak értéke.

Ami az ország külső pozícióját illeti, a GDP-arányos folyó fizetési mérleg többletünk 2018 végére hiányba fordult át, mely 2019-ben is megmaradt; 2019. szeptember végére a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 0,8%-án állt (négy negyedéves érték). Ez a teljesítmény a velünk egy adóskockázati besorolási kategóriába tartozó országok között a középmezőnybe tartozik, ahogy az alábbi ábrán is látható:

Összegezve, míg GDP-növekedés szempontjából hazánk kedvező helyen áll a vele egy csoportban lévő országok között, addig a folyó fizetési mérlegünk a peer-ek között a középmezőnybe sorolható, és az adósságrátánk mérséklődésével is még mindig el vagyunk maradva a legtöbb peer ország szintjétől. Mindez alátámasztja, hogy számíthatunk a hazai besoroláshoz tartozó kilátások javítására, mindazonáltal újabb felminősítésre valószínűleg még várnunk kell (a kedvező makrogazdasági tendenciák – dinamikus GDP-növekedés, adósságrátánk csökkenése – folytatódása alapozhatja meg).

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.