5 százalék felett ragadhatott az infláció májusban

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Áprilisban – a korábbi várakozásunkkal összhangban – jelentősen gyorsult az infláció itthon: a márciusi 3,7%-ról 5,1%-ra (év/év alapon), amelyben egyedi (pl. adóemelés) és technikai tényezők is szerepet játszottak (bázishatás). Ezzel az infláció jelentősen meghaladta az MNB toleranciasávjának felső, 4%-os szintjét.

Június 9-én, szerdán közli a KSH a legfrissebb, májusi inflációs adatokat. Várakozásunk szerint az infláció májusban tovább, 5,6%-ra gyorsult (év/év alapon mérve, vagyis a 2021. májusi a 2020. májusihoz viszonyítva).

Rövid távú kitekintés

Előretekintve, a bázishatásokat figyelembe véve júniusban lassulhat, de még 5% felett lehet a mutató. Ezt követően júliusban már jelentősen visszaeshet a dinamika, de várhatóan ekkor sem kerül 4% alá az éves alapon mért infláció. Augusztustól pedig ismét gyorsulhat a mutató, szeptembertől 5%-nál, ill. afelett állhat.

Felfelé mutató kockázatot jelent az infláció tekintetében a gazdasági nyitást követő keresletélénkülés. A szolgáltatások árain keresztül ez már a májusi adatban is megmutatkozhat.

Az infláció esetében lefelé mutató kockázatot jelent, hogy a hazai monetáris politikában fordulat várható. Virág Barnabás MNB-alelnök nyilatkozata szerint a júniusi kamatdöntésen (június 22.) – mikor a döntéshozók a friss inflációs előrejelzések birtokában lesznek – a monetáris kondíciók szigorításáról dönthetnek, emelhetik az alapkamat szintjét (jelenleg: 0,6%). Továbbá az egyhetes betéti tender jelenlegi, 0,75%-os szintjén is emelhetnek az infláció letörése érdekében, ahogy tavaly ősszel is tették (2020. szeptember 24.). E lépések lehetőségét a Monetáris Tanács májusi kamatdöntésekor is megerősítette.

Hosszabb távú kitekintés

Előrejelzésünk szerint összességében egyedi tényezők (bázishatások, adóemelések, gazdasági nyitás utáni várható árazási anomáliák) következtében az idei évben jelentősebb kilengéseket láthatunk, éves átlagban 3,9%-on alakulhat idén az árszínvonal-emelkedés (év/év alapon). 2022-ben több, az idei évi inflációt gyorsító tétel is kieshet a mutatóból, viszont az élénk élelmiszerár-növekedés és dinamikus GDP-növekedés következtében továbbra is 3% felett, 3,6%-on állhat a mutató (éves átlag, év/év alapon).

A friss adatok tükrében felfelé mutató kockázatokat látunk az inflációs előrejelzésünk tekintetében, friss prognózisok a következő hónapban érkeznek.

A májusi inflációs adatot befolyásoló tényezők

A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony, bár lassú emelkedést mutat. Ugyan az eurózónában a fő inflációs mutató az áprilisi 1,6%-ról 2,0%-ra gyorsult májusban, azonban a belső árnyomás továbbra is jelentősen visszafogott, a maginfláció 0,9%-on állt májusban (év/év alapon).

Az üzemanyagárak havi alapon – vagyis áprilisról májusra – emelkedtek, melyben a nemzetközi olajárak májusi emelkedése és a fokozatos gazdasági nyitás is szerepet játszhatott.

Májusban várakozásunk szerint az élelmiszerárak havi alapon további emelkedést mutattak, mely szintén gyorsította az inflációt. A takarmányárak emelkedése továbbra is kitart. Ennek következtében fenntartjuk korábbi várakozásainkat, vagyis az emelkedő takarmányárak az állati termékek áraiban is jelentkeznek, elsődlegesen a húsipari termékek árában, továbbá a tejipari termékek árában is.

A zöldségek tekintetében a tavaszi fagyok következtében a burgonya árának további emelkedését prognosztizáljuk. A tavaszi fagyok az elkövetkező hónapokban a gyümölcsök árában is meg fognak látszódni, az idei szamóca termésben a hideg időjárás okozott károkat. Összességében a következő hónapokban a gyümölcsök árának emelkedését várjuk.

A gazdaság részleges nyitása már elkezdődött áprilisban (pl. üzletek, egyes szolgáltatások), mely a szolgáltatások árainak emelkedésében is már lecsapódott. Májusban további, az áprilisinál szélesebb körű nyitásra került sor a gazdaságban (korlátozottan, védettségi igazolvánnyal látogathatóak az állatkertek, múzeumok stb.), melyek tovább emelhették a szolgáltatások árait. Továbbá május 25-tel megszűnt az ingyenes parkolás, mely szintén megdobhatta a szolgáltatások árait áprilisról májusra.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.