A növekvő Vraylar-értékesítéseknek köszönhető a Richter erős második negyedéves eredménye

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Tovább nőtt a Richter második negyedéves árbevétele, a 8,5%-os bővülés elsősorban a Vraylarhoz köthető magasabb royalty (szellemi termékek felhasználása után fizetett díj) bevételnek, illetve az értékesítéshez köthető mérföldkő bevételnek köszönhető.
A főbb sorokon sikerült az elemzői konszenzust felülmúlnia a társaságnak, de az adózott eredmény jelentősebb visszaesést mutatott 2018 második negyedévéhez képest, amelyben az is szerepet játszott, hogy 2018 második negyedévét a Richter jelentős pénzügyi nyereséggel zárta, és az idei év második negyedévének 1,895 milliárd forintos pénzügyi eredménye 76,8 %-kal volt alacsonyabb a bázisidőszaknál.
A társaság fundamentumai továbbra is stabilak, a következő időszakban további eredménybővülést mutat a piaci konszenzus és a szektortársakkal összehasonlítva relatív árazás alapján is olcsónak számít a papír.

Mit mond a menedzsment?
A Richter csoportszintű árbevétele idén 5-6 %-kal emelkedhet a menedzsment szerint. Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a fent említett gyógyszer-szerializáció okozta problémák miatt a Richter nem tudott annyit gyártani, mint amennyit szeretett volna, a szerializáció miatti bevételkiesés a teljes évre vonatkozóan 10-20 millió euró között alakulhat. A Vraylarral kapcsolatban Orbán Gábor kiemelte, hogy a bipoláris depresszióra történő indikáció kiadása jelentős páciensi kört nyit meg a Vraylar előtt, azaz olyan betegeket is lehet kezelni, akiknél nem lehetett alkalmazni a gyógyszert.

A negyedéves adatokról röviden
A második negyedévben a Richter 119,9 milliárd forintos árbevételt ért el, amely a piaci konszenzust 2,7%-kal, a tavalyi értéket pedig 8,5%-kal múlta felül. A bruttó fedezet 67,5 milliárd forintos értéke pedig 1,4 milliárd forinttal jobb a várakozásoknál. Az üzleti tevékenység eredménye soron 17,2 milliárd forintos nyereséget jelentett a társaság, amely 0,5 milliárd forinttal múlta felül a piaci konszenzust. Az adózott eredmény a várakozásokat 2,4%-kal felülmúlva 17,5 milliárd forintra emelkedett, ez azonban még így is 28%-kal múlta alul a tavalyi eredményt.

Mit mutat a grafikon?
Hónapok óta a 4980-5300 forint között sávozik a Richter részvények árfolyama. Bár a társaság fundamentumai továbbra is kedvezőek, ez azonban egyelőre nem látszik az árfolyam mozgásán, a technikai kép továbbra sem mutat erős pozitív jelzéseket. Azt érdemes jelenleg figyelni, hogy az előbb említett sávból melyik irányba sikerül az árfolyamnak elindulnia. A 4980 forintos szint törése esetén a 4500 forintos támaszig nyílna meg a tere az esésnek. Pozitív fordulat esetén pedig az 5900-6020 forint közötti szinteket célozhatná meg az árfolyam.

Az eredeti elemzés erre a linkre való kattintással érhető el

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.