Adidas – 40%-kal eshetnek az értékesítések a második negyedévben – Elemzési kivonat

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

Április 27-én érkeztek az Adidas 2020 első negyedéves számai és a második negyedévre vonatkozó kilátásai. A menedzsment várakozásai szerint a folyó negyedévben az eladások várhatóan 40%-kal lesznek alacsonyabbak és veszteséggel számolnak a járványnak köszönhetően. A jelenlegi helyzet bizonytalansága miatt az Adidas nem tud a teljes 2020-as évre iránymutatást adni.

Az első negyedévben a devizahatásoktól tisztított értékesítések 19%-kal csökkentek (ez azért nem meglepetés, mert az üzletek bezártak, a sportesemények elmaradtak és a nagykereskedők is visszamondták a rendeléseiket), miközben az elektronikus értékesítési csatornák esetében 35%-kal nőttek az értékesítések. A legnagyobb visszaesés Kínában volt, ahol 58%-kal csökkentek az eladások.

Az év második felében viszont normalizálódhatnak az eladások, mert a mostani visszaesés körülbelül fele a visszavont 2020-as megrendeléseknek tudható be. A vezetőség várakozása szerint az üzletek többsége a második negyedév végétől fogadhat újra vásárlókat, így a harmadik negyedévben már növekedésnek indulhatnak az eladások. Az elektronikus csatornákon keresztüli értékesítések tovább növekedhetnek, Kínában például több mint duplájára bővültek áprilisban az eladások.

A marzsok is látványosan összeestek, az üzemi eredményhányad 13,5%-pontot zuhant 1,4%-ra. Így nem meglepő, hogy a társaság profitja 26 millió euróra esett, amely 90%-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Az első negyedév gyenge teljesítménye főként Kína számlájára írható, hiszen a társaság árbevételének több mint harmada az ázsiai régióból származik. Itt korábban bezártak az üzletek a koronavírus miatt. Európában, Észak-Amerikában csak március második felében kezdődtek a bezárások, amely jelenleg a társaság üzleteinek 70%-át érinti. A világszerte zárva tartó Adidas-üzletek miatt a második negyedév egyértelműen gyengébb lehet, de egyben a mélypontot is jelentheti.

Április közepén jelentették be, hogy az Adidas a német államtól és néhány banktól összesen 3 milliárd eurós hitelkeretet kap. A német állam nem jut tulajdonrészhez a hitel fejében. A társaság közlése alapján az esetlegesen lehívásra kerülő részletek a lehető leggyorsabban, piaci feltételek alapján kerülnek visszafizetésre. Ezzel párhuzamosan több intézkedést is meghozott a társaság, melynek keretében átmenetileg felfüggesztésre kerül a részvényeseknek történő osztalékfizetés. Arról is döntöttek, hogy leállítják sajátrészvény-vásárlási programjukat és az igazgatóság tagjai az idén lemondanak a javadalmazásuk 65 %-át kitevő bónuszról.

Március közepén gyakorlatilag leálltak a fejlődő és a fejlett országok gazdaságai, így az Adidas mellett valamennyi versenytárs kénytelen volt az üzletei többségét bezárni. A társaság főbb versenytársainak (Nike, Puma, Under Armour) értékesítései szintén jelentős visszaesést szenvedhetnek el, miközben a profitok is komolyan nyomás alá kerülnek. Az Adidas a nehézségek után már a második félévben újra talpra állhat, a hitelkeret segíthet a likviditási nehézségeket áthidalni, a versenytársai között azonban akadhat olyan, amelyik nehezen fogja átvészelni a jelenlegi helyzetet.

Az Adidas árfolyama januári csúcsáról 49%-ot zuhant és 160 eurónál érte el a mélypontját, amely 3 éve nem látott minimum értéket jelent. Az árfolyam emelkedni kezdett és április során 230 eurót is elérte. A jelenlegi fundamentumokat is figyelembe véve kicsi a valószínűsége a további emelkedésnek, a gyenge idei kilátások miatt akár a 160 euró körüli mélypontig is visszaeshet a papír. A mélypont környékén lesz majd érdemes a vételi lehetőségeket megvizsgálni.

Az Adidas árfolyamának alakulása:

Forrás: Bloomberg

Az elemzés megtalálható az alábbi linken: https://www.mkb.hu/elemzesek/reszvenypiaci-elemzesek

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.