Allianz: lendületben az árfolyam (elemzési kivonat)

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 6 perc   

A müncheni székhelyű Allianz SE 1890 óta működő biztosító és pénzügyi szolgáltató cég, amely intézményi és lakossági ügyfeleket egyaránt kiszolgál. A cég leányvállalatain keresztül nyújt széleskörű biztosítási, illetve vagyonkezelési szolgáltatásokat. A világ legnagyobb biztosítójaként több, mint 70 országban rendelkezik ügyfelekkel és 2389 milliárd eurónyi vagyont kezel.

A társaságon belül négy különböző üzleti szegmenst különböztethetünk meg. Ezek a két biztosítási részleg a nem-életbiztosítás (Property-Casualty) és az életbiztosítás (Life/Health), továbbá a vagyonkezelés (Asset Management), illetve az ezekhez kapcsolódó tevékenységek (Corporate and Other).

Negyedéves eredmények

Forrás: 3Q 2021, MKB

Kedvezően alakult az Allianz harmadik negyedéve: a főbb eredménysorokon bővülés volt megfigyelhető. A bevételek éves alapon 9,5%-kal, 34,4 milliárd euróra nőttek, míg a nettó eredmény 4,6%-kal, 2,23 milliárd euróra emelkedett. Az adatokban egyébként évek óta folyamatos emelkedés látható, csupán a tavalyi évben volt visszaesés a bevétel soron. A 2020-as bevételek visszaesésének eredője az életbiztosítási szegmens volt, ami nem meglepő, hiszen a COVID-19 járvány súlyosan érintette a világot, romlott a gazdasági helyzet.

Forrás: 3Q 2021, MKB

Ha az üzleti szegmensek teljesítményét vesszük górcső alá, akkor azt láthatjuk, hogy a vagyon- és életbiztosítási szegmensek szállították a bevételek és a működési profit legnagyobb részét. A vagyonbiztosítási ágazat bevételei 9%-kal növekedtek, míg a működési eredmény változatlan maradt. A bevételnövekedést részben a forgalom, részben pedig az árak növekedése okozta. A szegmens még a nyár közepi németországi áradások ellenére is jó teljesítményt nyújtott.

Az életbiztosítási szektor bevétele 9,1%-kal, működési eredménye 11,8%-kal növekedett. A remek teljesítmény elsősorban a fellendülő makrogazdasági környezet hatására bekövetkező értékesítés-bővülésben érhető tetten.

A vagyonkezelési részleg rekord harmadik negyedéves számokat közölt. A bevételek 17,3%-kal, a működési eredmény 30,2%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A harmadik fél által kezelt vagyon 51 milliárddal, 1881 milliárd euróra nőtt. A negyedév során nettó 25,7 milliárd eurós tőkebeáramlást könyvelhetett el a társaság, árfolyamnyereségként 29,5 milliárd eurót mutathattak fel. Az összes kezelt vagyon 2548 milliárd euróra emelkedett. Alapjaik viszont összesen 4,7 milliárd eurós veszteséget produkáltak.

A társaság működési eredménye 9,9 milliárd euróra rúgott az év első kilenc hónapjában együttesen, ami a 2021-es évre előre jelzett 12 milliárd eurónak mintegy 82%-a! A kedvező számok ellenére a menedzsment nem változtatott az éves várakozásain, továbbra is a 11-13 milliárd eurós sávba várják az éves működési eredményt, annyival kiegészítve, hogy valószínűleg a tényleges eredmény a felső határ közelében fog alakulni.

Peer group

Az alábbi ábrán az Allianz szektortársainak fontosabb mutatói szerepelnek. Sajáttőke-arányos megtérülés tekintetében a társaság 11,68%-os értéke kiemelkedőnek mondható a 9,68%-os szektorátlaghoz viszonyítva. Könyv szerinti érték alapon vizsgálva alulértékelt az Allianz, a P/B mutató jelenlegi értéke 1,03, miközben a benchmark átlaga ennél magasabb: 1,18. P/E alapon sem túlértékelt a részvénytársaság, a jövő évi eredményvárakozásokkal vizsgált P/E mutató 9,32, szemben a 11,49-es szektorátlaggal, míg a 2023-as eredményvárakozások alapján a vállalat P/E mutatója 8,79-re csökkenne.

Forrás: Bloomberg

Technikai elemzés

Az Allianz részvényárfolyama 2020. februárjában új maximumra kapaszkodott, majd a koronavírus első hullámának berobbanása nagy zuhanást okozott a 232 eurós maximumról. Március közepére már 118 euróig esett az árfolyam, és itt el is érte a mélypontját a kurzus. Egy éles irányváltást követően stabil emelkedés indult, amely jelenleg is tart.

Az utóbbi hónapok mozgását vizsgálva az látható, hogy idén júniusban 220 eurónál járt az árfolyam, amelyet egy korrekció követett és szeptember közepére 183 euróig esett vissza. Itt megérkezett a pozitív fordulat és az utóbbi hetekben ismét stabilan emelkedett az Allianz.

Jelenleg a 206,5 eurónál húzódó 200 napos mozgóátlag jelent ellenállást az árfolyamnak, amelynek áttörésével a 221,5 eurónál húzódó lokális maximum jelenthetné a következő ellenállást. Felette pedig a 232 eurónál húzódó tavaly februári csúcspont a következő szint, amelyet célárfolyamként is megjelölünk.

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.