ATM-ek Magyarországon

  • Márkus Marcell Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A készpénzkiadó automaták (ATM-ek) száma a világgazdasági válság óta növekvő trendet mutat: 2009-ben még 4.748 darab volt belőlük Magyarországon, míg 2018-ra számuk meghaladta az 5.000 darabot. Mi állhat ennek a hátterében? A bankok oldaláról az a törekvés, hogy az országosan minél több ponton legyenek jelen. Korábbi bejegyzésemben írtam róla, hogy egyre csökken a bankfiókok száma Magyarországon, így a bankok az országos jelenlétet az ATM-ek telepítésével tudják biztosítani vagy azzal, hogy egy fiókbezárást követően az ATM-et nem szerelik le.

Jelenleg az ATM-ek elsődleges funkciója a készpénzfelvétel, kiemelten a lakossági ügyfelek oldaláról. Ezt erősíti a pénzügyi rezsicsökkentés keretében bevezetett intézkedés, amely a lakossági ügyfelek számára havonta két, ATM-ből történő készpénzfelvételt tesz ingyenessé összesen havi 150.000 Forint értékben.  Azonban az ATM-ek új generációja is terjedőben van, amely az eddigiekhez képest kibővített funkciókkal segíti az ügyintézést. Ilyen funkció például az ATM-en keresztül történő készpénz-befizetés, amely már Magyarországon is elérhető. Ez az ügyfelek számára időt spórol, hiszen nem kell sorban állni a bankfiókban a befizetéshez, míg a bankok számára költségmegtakarítást jelent, mivel bankfiók telepítése nélkül is tudják fogadni a befizetéseket.

Egyre többet hallunk arról, hogy túl sok készpénz van forgalomban és a jövőben a készpénzes fizetést az elektronikus úton történő fizetés veheti át. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a jövője az ATM-eknek?  Az ATM-ek szerepe megváltozhat oly módon, hogy a készpénzzel kapcsolatos tranzakciók helyett olyan funkciók kerülnek előtérbe, amelyekkel a fióki ügyintézés kiváltható lesz. Így például a jövő ATM-ében igényelhetünk majd bank- és hitelkártyát vagy nyithatunk bankszámlát, mindezt a nap 24 órájában sorban állás és hosszú várakozási idő nélkül.

Forrás: IMF Financial Access Survey

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.