Az ötszörösére emelkedő szén-dioxid kvóta ár alapjaiban rendezi át az erőmű szektort

  • Simon Tamás Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

A szén-dioxid kvóták ára éveken keresztül az 5 eurós szint környékén stagnált és ez teljes mértékben meggátolta azt, hogy a kibocsátás-kereskedelmi rendszer a vállalatokat az EU környezetvédelmi célkitűzéseink teljesítésére motiválja. Az alacsony kvótaárak időszaka egészen 2017 közepéig tartott. Ezt követően, két év leforgása alatt, a szennyezési jog ára gyakorlatilag megötszöröződött és 25 euró/tonna értékig tornászta fel magát.

A drasztikus árnövekedés oka, hogy az EU csökkenteni tervezi a szennyezési jogosítványok rendelkezésre álló mennyiségét. 2020-tól 2,2%-kal fog évente csökkenni a teljes kvóta kibocsátási mennyiség és 2020-ig lejár számos szénerőmű kvóta kedvezménye, ami még feszesebb piacot eredményezhet. Ennek hatására a piaci szereplők már tavaly elkezdték fedezni a jövőbeni kvóta igényeiket, ami felhajtja az árakat.

forrás: Bloomberg

A kvótaár emelkedés elsősorban az energiatermelő szektort, valamint az energiaigényes iparágakat érinti. A széntüzelésű erőművek input költségei jelentősen megnövekednek, rontva ez által a versenyképességüket. A következő néhány évben számos szénerőmű bezárása várható Európa-szerte. Helyüket a szén-dioxid kvóta semleges atomerőművek és megújuló energiahordozókat hasznosító erőművek vehetik át. Szintén kedvez a szén-dioxid kvóták árának emelkedése a gáztüzelésű erőművek számára. Ennek oka, hogy a megújuló erőművek terjedése következtében, jelentősen nő a villamosenergia-hálózat szabályozása iránti igény (akkor is biztosítani kell a villamosenergia-ellátást, amikor nem fúj a szél és nem süt a nap és ennek következtében a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek nem tudnak termelni).

A növekvő rendszerszabályozási igényeket pedig jelenleg szinte kizárólag a gáztüzelésű erőművek tudják nagy volumenben és megfelelő rendelkezésre állási szint mellett gazdaságosan biztosítani. A gázerőművek malmára hajtja a vizet az is, hogy jelenleg a nagykereskedelmi gázárak (TTF) markáns csökkenésnek indultak. 2019Q1-ben 13%-kal, Q2-ben 36%-kal csökkent a földgáz átlagos ára az előző év azonos időszakához képest. A gázárak 2009-óta nem voltak olyan alacsony szinten, mint idén nyár elején. A csökkenő földgázárak a növekvő CO2 kvóta árakkal párosulva olyan helyzetet teremtenek, hogy a földgáz alapú villamosenergia termelés újra előtérbe kerülhet a szén alapúval szemben. Ennek hatására a korábbi években alacsony kihasználtsággal üzemelő hazai gázerőművek kihasználtsága és jövedelemtermelő képessége növekedhet.

Amennyiben tartós marad a szén-dioxid kvóta árak 20 euró feletti szintje, akkor a következő években, a szénerőművek villamosenergia-piacról történő kiszorulásával párhuzamosan, jelentősen nőni fog a megújuló- és földgáz alapú villamosenergia termelő technológiákba irányuló beruházások volumene.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.