CO2-kvóta ár – mi lesz az európai autógyártókkal?

  • Cifra Gergő Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Az európai autógyártók nehézségeiről nap mint nap hallani lehet: a kereskedelmi háború negatívan hat a kínai eladásokra, az USA vámokkal fenyegeti az európai autókat és alkatrészeket. A Brexit a gyártók beszállítói láncait fenekestül forgatja fel és emellett az EU is drasztikusan fellép a károsanyag-kibocsátás ellen, melynek már jövőre is érezhető hatásai lesznek. Ebben a publikációban az utóbbi hatásait járom körbe.

Az Európai Unió előírása, hogy 2020-tól a gyártók autóinak 95%-a, 2021-től a teljes flotta maximum 95g/km CO2 kibocsátású legyen. Ha ezt nem sikerül teljesíteni, akkor minden autó után grammonként 95 euró bírságot kell fizetniük a gyártóknak. Az alábbi ábra mutatja, hogy jelenleg hogy állnak az egyes gyártók e vállalás teljesítésében.

Autógyártók szén-dioxid kibocsátása
Forrás: Financial Times

A közelmúltban tapasztalható magasabb CO2-kibocsátásban több tényező is szerepet játszott. Habár a dízel autók népszerűsége bezuhant a Volkswagen-botrány nyomán, illetve kilátásba helyeztek környezetvédelmi intézkedéseket (több német nagyváros is bejelentette, hogy a következő években kitiltják a dízel autókat a városból), az SUV-k a fénykorukat élik, melyek a magasabb fogyasztású és károsanyag-kibocsátású modellek közé tartoztak.

A szabályozás nagy vesztesei lehetnek a kisméretű robbanómotoros modellek, amelyeket eddig is csak alacsony árréssel tudták értékesíteni a gyártók. Ezeket az EU-szabályozásokkal konformmá tenni már veszteséges lenne, így ezen modellek robbanómotoros változatai (pl. VW Up, Renault Twingo) adott esetben kikophatnak a kínálatból. Amennyiben az európai autógyártók nem találnak költséghatékony megoldást, úgy ebben a szegmensben a fejlesztésekben már előrébb járó kínai gyártók vehetik át a vezető szerepet.

A szabályozás kijátszására a büntetés megfizetése csak átmeneti stratégia lehet, hiszen várhatóan tovább szigorodik majd a szabályozás a jövőben; amikor már fenntarthatatlan lesz egy ilyen stratégia, emellett reputációs károkkal is jár a szabályozás be nem tartása.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.