Egy lábbal a gázon, egy lábbal a féken – mi vár a magyar gazdaságra?

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

A 2021 áprilisában megjelent előrejelzésünk óta a koronavírus-járvány harmadik hulláma a szigorításoknak, illetve az átoltottság folyamatos növekedésének köszönhetően lecsengett. Az országok többsége fokozatosan, több ütemben lazított a járványügyi szabályokon, a társadalmi-szociális élet többé-kevésbé visszatért a vírust megelőző időszak előtti állapotokhoz.

Az újabb vírusmutánsok megjelenése lefelé mutató kockázatot jelent az előrejelzés szempontjából, ugyanakkor nem valószínű, hogy az első hullámhoz hasonló szigorú járványügyi intézkedések visszatérnének egy esetleges újabb hullám esetén.

A járvány körüli bizonytalanság továbbra is fennáll, de a magas átoltottságnak, a bevált kezelési módszereknek, gyógyszereknek, oltóanyagoknak, illetve az egyes járványügyi korlátozó intézkedések ismeretének köszönhetően a járványkezelés – szükség esetén – sokkal gördülékenyebben történhet meg.

A harmadik hullám elleni küzdelem nagyrészt véget ért Magyarországon, illetve a szomszédos országokban, valamint Európa nagy részén is. Ugyanakkor Izraelben, Ausztráliában az Egyesült Királyságban és Portugáliában az újabb vírusmutánsok megjelenése miatt fokozatos szigorításokra került sor.

Korábbi várakozásainknak megfelelően július-augusztus folyamán kerülhet sor a teljes újranyitásra Magyarországon.Előrejelzési pályánkon 2021-ben 5,9%-os, 2022-ben pedig 6,1%-os gazdasági növekedésre számítunk idehaza.

Főbb üzeneteink a hazai gazdaság kapcsán:

Munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma – a koronavírus-járvány harmadik hulláma következtében – 2020 decembere és 2021 áprilisa között 74,6 ezer fővel csökkent, de a 2021. áprilisi adat 36,2 ezer fővel magasabb a 2020. áprilisi értékhez képest, mely utóbbi a koronavírus-járvány első hullámának mélypontja volt.

A tavalyi év végéhez képest még mindig alacsonyabb mértékben megjelenik a koronavírus-járvány harmadik hullámának és ezáltal a járványügyi intézkedéseknek, illetve a korlátozásoknak az elhúzódása, amely elsődlegesen a turizmus, vendéglátás, illetve szabadidős tevékenységek ágazatokat sújtotta. A koronavírus-járvány elhúzódása következtében – áprilisi előrejelzésünkhöz képest – 2021-ben a nemzetgazdasági foglalkoztatás mérsékeltebb (0,4%-os) bővülésére számítunk.

A jövő évben, 2022-ben az intenzívebb gazdasági növekedés következtében minimálisan kedvezőbb nemzetgazdasági foglalkoztatásbővülés (1,0%) várható – áprilisi várakozásunkhoz képest. A 2023-as foglalkoztatásbővülésre vonatkozó prognózisunk érdemben nem változott (0,7%).

Az elmúlt években megfigyelhető magas, két számjegyű bérdinamika az előrejelzési horizonton egy számjegyűvé válhat, a rendelkezésre álló idei adatok is egy számjegyű bérdinamikát mutatnak. 2021-ben az átlagkeresetek 7,6%-os emelkedésére számítunk. A bérdinamika csökkenő tendenciát követhet, 2022-ben 7,5%-os, 2023-ban 7,2%-os átlagos béremelkedést prognosztizálunk.

Fogyasztás

2021-re 3,8%-os bővülésre számítunk a fogyasztást illetően, a fogyasztási dinamika 2022-ben érheti el tetőfokát az előrejelzési pályán (4,5%). 2023-ban is fennmaradhat a magasabb dinamika, viszont kismértékben alacsonyabb szinten (4,1%).

Beruházások

Mind a vállalati, mind a kormányzati beruházásokat negatívan érintette a koronavírus-járvány 2020-ban. 2021-től kezdődően a gazdasági növekedés fokozatos helyreállásával párhuzamosan mind a privát (vállalati és lakossági) beruházások, mind a kormányzati beruházások dinamikus emelkedést mutathatnak. A beruházási dinamika 2021-ben 10,6%-os lehet, majd 2022-ben érheti el maximumát (17,9%), de 2023-ban is kétszámjegyű maradhat (13,2%).

Export, kormányzat

Annak ellenére, hogy a tavalyi évben a hazai kivitel összességében visszaesett, Magyarország exportpiaci részesedése növekedett. 2021-től kezdődően arra számítunk, hogy a külpiaci kilátások, tehát a külső kereslet mellett az exportpiaci részesedésünk bővülése érdemben támogathatja a hazai exportot.

A gazdasági kilábalást, a gazdasági dinamika helyreállását a költségvetés oldaláról a fiskális stimulus erőteljesen támogathatja 2021-ben és 2022-ben.

Infláció

Egyedi és technikai tényezők (bázishatások, adóemelések, gazdasági nyitás utáni keresleti-kínálati súrlódások, globális ellátási láncban lévő átmeneti zavarok) következtében az idei évben jelentősebb kilengéseket, tartósan 4% feletti inflációs mutatókat láttunk és láthatunk továbbra is.

Éves átlagban 4,4%-on alakulhat idén az árszínvonal-emelkedés. 2022-ben több, az idei évi inflációt gyorsító tétel is kieshet a mutatóból és a kamatemelési ciklus is visszafoghatja az inflációt az év második felétől.

Azonban az élénk élelmiszerár-növekedés, a dinamikus GDP-növekedés és egyes ágazatokban megjelenő munkaerőhiány a bérdinamikán keresztül továbbra is 3% felett, 3,5%-on tartják az inflációt. Így 2021-2022-ben még jelentősebb, 3% feletti inflációra és maginflációra érdemes számítani idehaza, majd 2023-ra mindkét mutató 3% közelébe lassulhat.

A részletes elemzésért, illetve a Danube Capital egyéb szolgáltatásai kapcsán keressen bennünket az alábbi elérhetőségeinken.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.