Ez lenne a következő évtized ingatlanbefektetési lehetősége?

  • Bódia Lilla Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

Ez lenne a következő évtized ingatlanbefektetési lehetősége?

A Colliers International és a CMS nemzetközi ügyvédi iroda kutatása szerint Közép-Kelet-Európában komoly kereslet jelentkezhet magánkollégiumok iránt, amely hosszú távon új projektek megjelenését hozhatja. A kutatás szerint 2028-ra Budapesten mintegy 3600 férőhelyes szálláshely-hiányt kellene pótolni. Nyugat-Európában a magánszektor már reagált a várható keresletnövekedésre. A befektetői felmérésből kiderül, hogy több mint 32 százalék jelenleg is hasonló beruházásokban vesz részt Közép-Kelet-Európában vagy tervei között szerepel. A felmérésben részt vevő befektetők 91 százaléka várja a közép-kelet-európai magánkollégiumok fontosságának növekedését a következő 8 éven belül . A legnépszerűbb piac Lengyelország, majd Csehország, amelyet Magyarország követ. A magánkollégiumok a nyugat-európai befektetők és fejlesztők egyik legsikeresebb lehetősége volt az elmúlt 10 évben, a következő évtizedben pedig a közép-kelet-európai régióban is elterjedhet.

A magánkollégiumok szükségességének okai

A magyar diákok számára egyre égetőbb kérdés a lakhatási problémák megoldása, hiszen 2015-ben átlagosan háromszoros volt a kollégiumi túljelentkezés. A 2016 decemberében elfogadott Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia szerint 35 ezer kollégiumi férőhelyre lenne szükség Budapesten. Azóta az egyre emelkedő albérletárak, a kollégiumi férőhelyek hiánya, valamint nem megfelelő állapota csak rontott a helyzeten. A 123 kollégiumot érintő stratégiának azonban már vannak látható jelei, hiszen a projekt elindulása óta a kormány 37 milliárd forinttal támogatta a kollégiumi beruházásokat, fejlesztéseket, amelyek mintegy 3000 férőhelyet érintenek. A tervek szerint 2026-ra készülhet el a Diákváros projekt, ami legalább 8500 főt tudna befogadni. Vélhetően ezek még nem oldják meg teljesen a hallgatók lakhatási gondjait és a külföldi diákok minőségi elhelyezésének problémáját.

A felsőoktatás globalizálódásának következtében egyre több hallgató vált mobilabbá, egyre több diák keres hazáján kívül tanulmányi lehetőségeket. Magyarországot főként a bolognai rendszer bevezetése tette vonzóvá a külföldi hallgatók számára. Jól mutatja a növekedést a Budapesti Corvinus Egyetem terve is, miszerint 2030-ra meg szeretné háromszorozni az idegen nyelvű képzésben részt vevő hallgatók arányát. Magyarországon a felsőoktatásban részt vevő hallgatók száma ugyan évről-évre csökken, viszont a külföldi hallgatók aránya folyamatosan növekszik. A 2018/2019-es tanévben már majdnem minden nyolcadik diák külföldi állampolgár volt.

Az állami támogatású kollégiumi férőhelyek száma véges, az albérletárak az utóbbi években pedig drasztikus növekedésnek indultak. A budapesti bérleti díjak az országos átlag másfélszeresét is megközelítették a KSH Lakbérfelmérése alapján. Budapesten egy lakás havi bérleti díja – a lakásfenntartással kapcsolatos egyéb költségek nélkül – 115 ezer forint volt 2018-ban, ami a budai hegyvidéki területeken akár 146 ezer forintot is jelenthetett. Ezek átlagosan 54-66 négyzetméteres albérletek, amelyek ugyan néhány fő befogadására képesek, viszont a mai igényeket kielégítő közösségi tereket, közösségi élményeket, a magas színvonalú és teljeskörű ellátást nem biztosítják. A „hagyományos” kollégiumok havi díjai adott évben fixek, egy többágyas szobában egy férőhely a fővárosban 10-20 ezer forintért érhető el, viszont, ha valaki nem került be az államilag támogatott képzésbe, a kollégiumi díj ennél jóval magasabb, akár 36-40 ezer forint is lehet az Eduline adatai alapján.

Jelenlegi kínálat, piaci szereplők

Az utóbbi években Budapesten kb. 800 férőhely létesült, vagy áll építés alatt, míg Prágában és Krakkóban mintegy 2500, Bukarestben pedig több, mint 4500. A környező országokban a legnagyobb fejlesztések Krakkóban és Varsóban találhatók, ahol 1-2 ezer ágyas szálláshely kialakítása van még folyamatban. (CMS / Colliers report – Student Accommodation in CEE, 2019)

Budapesten jelenleg csupán kettő (Milestone, IN Budapest) teljes körűen menedzselt, magántulajdonban álló kollégium található, amelyek főként külföldi diákoknak kínálnak magas színvonalú lakhatást, illetve egy új, növekvő piacon befektetési lehetőséget. Mindez azonban ráirányítja a figyelmet a stratégiai gondolkodás, tervezés fontosságára; hiszen jelenleg alig lehet hallani arról, hogy valaki a kollégiumi befektetést mérlegelne.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.