Fókuszban a klímavédelem – építkezzünk okosan!

  • Cserényi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 6 perc   

Rengeteget hallunk arról, hogy törekedni kell a nulla szén-dioxid kibocsátású otthonok kialakítására, az épületek energetikai szempontból történő semlegessé tételére. De ezt hogyan tudjuk elérni? Elég annyi, hogy épületeink üzemeltetését környezetkímélő módon alakítjuk át? Ez is egy lépés, de ahhoz, hogy hosszú távon kellőképpen csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat, már az építkezés kezdeteinél, az alapanyag-felhasználásnál is okos megoldásokban kell gondolkodni, ugyanis az építkezés hatalmas környezeti lábnyommal bír.

A Föld éghajlatváltozásának kérdése az egész társadalmat érinti. Nemcsak magunk miatt, hanem a jövő nemzedéket figyelembe véve is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a szén-dioxid kibocsátásunkat. Ehhez már az is elég, ha mindenki csak egy kis lépést tesz a cél elérésének érdekében.

Miért fontos a klímavédelem az építőiparban?

A párizsi egyezmény keretében az EU elkötelezett annak érdekében, hogy 2050-re az első klímasemleges gazdasággá váljon. Ezzel összhangban azt is vállalta, hogy az uniós szén-dioxid kibocsátást 2030-ig minimum 55%-kal csökkenti. Ahhoz, hogy a kitűzött célt el tudjuk érni, minden ágazatban fontos lépéseket kell tenni a klímavédelem biztosítására. Különös figyelmet kell szentelni az építőiparra, ugyanis az épületek felelősek az EU energiafogyasztásának körülbelül 40, illetve a szén-dioxid kibocsátás körülbelül 36 százalékáért. Rendkívül fontos, hogy az emberiség összefogva változtasson a jelenlegi helyzeten, különben a kitűzött célok teljesítésével kapcsolatban problémákba fogunk ütközni.

Zöld szempontok építkezéseinknél

Házépítésben, bármiféle lakásfelújításban gondolom mindenki vett már részt, legyen szó a tervezési, vagy akár a kivitelezési fázisról. De vajon elsődleges szempont-e számunkra, hogy úgy alakítsuk ki környezetünket, hogy azzal minél jobban hozzájáruljunk a Föld „egészségéhez”? Az Új Ház Centrum 18-59 éves korosztály körében végzett friss reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy a lakosság fele fontosnak tartja a környezetvédelmi szempontokat lakásfelújításnál és építkezésnél. Azonban a lakosság ezen részének mindössze 7 százaléka számára elsődleges szempont a környezetvédelem otthonteremtésnél.

Fontos kérdés, hogy tisztában vagyunk-e egyáltalán azzal, hogy milyen környezetkímélő anyagokat, módszereket alkalmazhatunk, hogy házunk minél zöldebbé váljon?

Az Új Ház Centrum kutatása kiterjedt arra is, hogy melyek a legnépszerűbb fenntartható építőipari megoldások a lakosság körében. Első helyen egyöntetű többséggel a napelem szerepelt, ezt követte a hőszigetelés, illetve a napkollektor.

Forrás: Új Ház Centrum

A WWF Magyarország és a Budapest Bank idén végzett reprezentatív kutatása kiterjedt a lakáskorszerűsítésre is. A megkérdezettek 54%-a költene lakásának korszerűsítésére, és ezen kutatás is azt mutatja, hogy legfőképp napelemre, napkollektorra, illetve szigetelésre költenének korszerűsítéskor.

Az alapoktól kezdve építkezzünk okosan!

Felépített otthonaink rengeteg energiát emésztenek fel, amely a környezetre nézve káros hatást jelent. Azonban az épületek építéséhez sem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk fel.  Az OECD a globális anyagfelhasználásáról szóló jelentésében összegezte, hogy a 2011-es 79 gigatonnáról 167 gigatonnára fog nőni 2060-ra az emberiség anyagfelhasználása. Az OECD szerint rendkívüli mértékben fog növekedni az egy főre jutó anyagfelhasználás (is). Emiatt fontos, hogy környezetbarát anyagokat alkalmazzunk építkezéseink, illetve felújításaink során.

Az építőipart sokszor éri a kritika, hogy nem kellően halad előre a fejlesztések, a digitalizáció útján. Ugyanakkor már léteznek „okos” technológiák az építőiparban, vagy azon belül is az alapanyag-gyártásban. Ezek ismerete, használata rendkívül fontos mind az építtetőknek (legyenek azok magánszemélyek vagy vállalatok), mind a fejlesztőknek. A következőkben két úttörő építőipari alapanyagot ismertetek, amelyek azért kapták az „okos” jelzőt, mert jóval több funkcióval rendelkeznek, mint hagyományos társaik.

Az Új Ház Centrum kutatás eredménye alapján láthatjuk, hogy az okostégla, mint környezetkímélő építőipari megoldás még nem örvend nagy népszerűségnek. Ugyanakkor az építőanyagok piacán rendkívül hasznos innováció, ugyanis számos előnnyel rendelkezik, ráadásul két fajtáját is megkülönböztethetjük. Beszélhetünk a termo tégláról, illetve a klíma tégláról. Az utóbbi a hagyományos téglához képest sokkal jobb hőszigeteléssel bír, a termo téglának pedig 60%-kal jobb a hőszigetelőképessége, mivel a téglába bele van építve a szigetelés. Ennek köszönhetően az építkezés során kevesebb műanyagot kell felhasználni, ami szintén hozzájárul a fenntartható környezethez. Nem utolsó szempont az sem, hogy okostégla felhasználással a szigetelés költségét meg is spórolhatjuk. Az Új Ház Centrum 2020 júniusában arról számolt be, hogy az okostéglák iránti kereslet folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Nagy újítás az építőiparban az okosfesték innovációja. Ez a találmány továbbfejlesztett fotokatalitikus technológián alapul, és jelentős előnyöket hordoz magában a fenntarthatóság szempontjából. Segítségével mérsékelni tudjuk az épületek környezetre ható negatív befolyását. Emellett fontos szerepet kaphat a városok légszennyezettségének csökkentésében, így az egészségünkre is pozitív vívmányt jelent.

Érvek a „zöldülés” mellett

Amellett, hogy az innovációk alkalmazása nagyban hozzájárul a környezetvédelemhez, hozzáadott értéket jelent olyan tekintetben is, hogy növeli az ingatlanjainknak az értékét, a rezsiköltségeinket csökkenti, tehát hosszú távú befektetést jelentenek. Korábban blogbejegyzésünkben írtunk arról, hogy adott esetben egy megújuló energiába történő befektetés, amely a rezsiköltségünk csökkenését eredményezi, magasabb hozamot eredményezhet, mint ha megtakarításunkat bankbetétben, állampapírban vagy egyéb, alacsonyabb kockázatú befektetésben tartanánk.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.