Fresenius Medical Care: a válságálló egészségügyi részvény

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A Fresenius Medical Care globális piacvezető vállalat a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számára nyújtott termékek és szolgáltatások területén. A dialízishez kapcsolódó termékek területén a vállalatnak jelenleg 34 százalék a globális piaci részesedése. A dialízis-kezelés egy alapvető vértisztítási eljárás, amely a vese funkcióját helyettesíti a vese leállása vagy nem kielégítő működése esetén. A világon több mint 3,4 millió krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg részesül rendszeresen dialíziskezelésben. A társaságnak több mint 4000 dialízisközpontból álló hálózata van, ahol a világ veseelégtelenségben szenvedő betegeinek 10 százalékát kezelik.

A hivatalos adatok szerint a koronavírus járvány a globális esetszámokat tekintve egyelőre nem mutat enyhülést, Európában pedig megérkezett a koronavírus második hulláma. A járvány kirobbanása óta az egészségügy a defenzív részvénypiaci szektorok közé tartozik, a vezető amerikai indexek emelkedését a technológia után az egészségügy támogatja. A Fresenius által végzett tevékenységek a koronavírus ellenére is folytatódnak, a dialíziskezeléseket nem lehet elhalasztani, abban az esetben sem, ha a koronavírus regisztrált napi esetszámai globálisan tovább növekednének.

Ezt támasztják alá a társaság második negyedéves gyorsjelentésének számai is. A Fresenius árbevétele 4 százalékkal növekedett éves alapon, a nettó profit pedig 26 százalékkal bővült a második negyedévben a tavalyi második negyedévhez képest. Az üzemieredmény-árrés pedig 240 bázisponttal 14,4 százalékra emelkedett. A vállalat a gyorsjelentését követően megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásait, amely már a koronavírus hatásait is tartalmazza. Az árbevétel és a nettó profit tekintetében idén 5-9 százalék közötti bővülésre számít a társaság.

Forrás: Bloomberg
Forrás: Bloomberg

A Fresenius az utóbbi években nagyon dinamikusan növekedett, amely tendencia a következő években is folytatódhat. A társaság 2019-ben 17,47 milliárd eurós árbevételt ért el, amely 5,6 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A Bloomberg elemzői konszenzusa alapján a pozitív tendencia várhatóan idén is folytatódik, az árbevétel tovább bővülhet 7,2 százalékkal 18,04 milliárd euróra. 2021-re pedig további 4,8 százalék árbevétel növekedés várható 19,12 milliárd euróra. A vállalat nettó eredménye még az árbevételnél is intenzívebben bővülhet, idén 7,2 százalékkal 1,32 milliárd euróra, jövőre pedig további 7,5 százalékkal 1,43 milliárd euróra.

A vállalat a német DAX-index tagja. Az árfolyam gyorsan kiheverte a február-márciusi esést és az 53,5 eurós mélypontról 80 euróig kapaszkodott vissza. A nyár folyamán érkezett egy negatív korrekció, 70 euróig korrigált vissza az árfolyam, ahol egy fordulat körvonalazódik. Erős ellenállást 80 euró jelent. A Bloomberg által megkérdezett 24 elemzőből 16 ajánlja vételre a részvényt, 8 elemző pedig tartást javasol. A célárfolyamok átlaga 84,7 euró.

A Fresenius Medical Care részvényárfolyamának alakulása:

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.