Hogyan érintette a koronavírus-járvány harmadik hulláma a magyar gazdaságot?

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Május 18-án, kedden publikálja a KSH a 2021. első negyedévre vonatkozó, előzetes adatokat (első becslés) a magyar gazdaság teljesítményét illetően. A részletes számokat (második becslést) június 1-én – szintén keddi napon – teszi közzé majd honlapján a KSH.

Előrejelzésünk szerint 2021 első negyedévében 1,3%-kal bővült a hazai gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához, tehát 2020 első negyedévéhez képest. Ehhez – a korábbi évekhez képest – alacsonyabb teljesítményt mutató 2020 első negyedéves bázis is hozzájárul. 2020 márciusát már érintette a koronavírus-járvány első hullámának, illetve – a jelenlegihez képest jóval szigorúbb – korlátozó intézkedések negatív hatása.

2021 első negyedévének gazdasági teljesítményét várakozásunk szerint az ipari bővülés erőteljesen támogatta, illetve a mezőgazdaság és a szolgáltatási szektor is pozitívan járult hozzá a növekedéshez. Azonban az építőipari teljesítmény negatívan befolyásolta a 2021. első negyedéves GDP alakulását.

Negyedéves alapon (9,7%-os) visszaesésre számítunk 2021 első negyedévében. Az idei év első negyedéves GDP adatában már megjelenik a koronavírus-járvány harmadik hullámának, illetve a további szigorító intézkedések (nem létfontosságú üzletek időszakos bezárása, óvodák átmeneti bezárása, távoktatás bevezetése a közoktatásban) hatása – szemben a 2020 negyedik negyedéves GDP-vel, amelyben döntően az utolsó, decemberi hónapot érintették a 2021. márciusihoz képest enyhébbnek tekinthető újabb korlátozások (vendéglátóhelyek bezárása).

Előrejelzési pályánkon 2021-ben 5,6%-os gazdasági növekedésre számítunk éves átlagban, várakozásaink szerint az idei év második negyedévének végén – harmadik negyedévének elején kerülhet sor a teljes újranyitásra Magyarországon.

2022-re magasabb, 5,9%-os növekedést várunk, amely elsősorban a beruházások felélénkülésével, illetve a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésével magyarázható. 2023-ban is dinamikus, 4,6%-os gazdasági bővülésre számítunk, 2022-höz képest azonban alacsonyabb fogyasztási és beruházási dinamikát várunk.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.