Hogyan hat az olajár zuhanása a hazai inflációs pályára?

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzésünk szerint átlagosan 3,6%-os árszínvonal-romlásra lehet számítani idehaza, míg 2021-ben várakozásunk szerint 3,1%-on alakul az infláció (év/év alapon). Azonban az utóbbi napokban látott olajáresés, amely mögött a koronavírus-járvány negatív hatásai húzódnak meg, hazai inflációra gyakorolt hatásait megvizsgálva az idei évben a korábbi előrejelzésünkhöz képest jóval alacsonyabb inflációs pálya rajzolódik ki.

Két jövőbeli pályát is megvizsgáltunk az olajárakkal kapcsolatban:

  1. olajáresés 2020. márciusban, majd a következő negyedévekben a világpiaci olajárakra vonatkozó jelenlegi piaci várakozások alakulását építettük be – I. szcenárió
  2. olajáresés 2020. márciusban, majd a következő negyedévekben konstans 35 dollár/hordó árral számoltunk végig az előrejelzési horizonton – II. szcenárió

A fenti két szcenárió között 2020-ban az inflációra gyakorolt hatás szempontjából nincs jelentős különbség: az első forgatókönyv esetén 2020-ban átlagosan 2,7%-on, a második szcenárió esetén pedig 2,6%-on alakulhat az infláció (év/év alapon mérve). Viszont az látszik, hogy a kiinduló inflációs előrejelzésünkhöz képest (3,6%) jóval alacsonyabb értékkel érdemes kalkulálni az idei évben. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy bázishatás miatt 2021-ben már magasabb inflációs pálya várható.

Az olajáresés tehát a hazai inflációs dinamika hűtésének irányába mutat, vagyis ellensúlyozni tudja a hazai erős belső árnyomást, amely a feszes munkaerőpiac által okozott bérnövekedés miatt áll fenn. Fontos azt is látni, hogy az infláció az idei második negyedévben az MNB toleranciasávjának alsó, 2%-os határa alá is csökkenhet akár (mindkét szcenárió esetében). Ezt követően a következő negyedévekben visszatérne 2-3% közé, majd pedig végig az MNB toleranciasávjában mozogna előrejelzésünk szerint. Mindez az MNB laza monetáris politikájának fenntartásának irányába mutat.

A 2021-es inflációs kilátások esetén ugyanakkor már figyelembe kell venni, hogy az idei év olajáresése miatt alacsony bázis alakulhat ki, mely a 2021-es inflációs pálya növekedésének irányába mutat. Az I. szcenárió esetében az alap inflációs előrejelzéshez képest (3,1%) magasabb, 3,4%-os éves átlagos infláció várható (II. szcenárió esetében 3,1%-os éves átlagos értéket kapunk).

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.