Infineon: tovább emelkedhet a részvény árfolyama

  • Rácz Balázs Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 8 perc   

Az Infineon Németország legnagyobb félvezető-gyártója. Számos területen megtalálhatóak a termékeik: járműipari, ipari elektronikai, chipkártyás és biztonsági, illetve kommunikációs alkalmazásokban használt félvezetőket készít és rendszermegoldásokat is kínál a társaság.


Jelenleg a globális chiphiány egy forró téma, emiatt a világ legnagyobb autógyártói átmeneti leállásokra kényszerültek, de gyakorlatilag minden szektort sújt a kínálat szűkössége. A chipgyártók nem tudják kiszolgálni a kereslet növekedését, és várhatóan még hosszabb távon is számítani kell arra, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a chipek iránti kereslettel.


Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy az utóbbi években az Infineon látványosan felülmúlta a DAX-index emelkedését és az egyik legjobban teljesítő indexkomponens volt. Szerintünk az alább részletezett fundamentumok miatt a felülteljesítés a jövőben is megmaradhat.

Forrás: Bloomberg, MKB

A Bloomberg által megkérdezett elemzők további növekedést várnak a cég eredményszámaiban. Az árbevétel a 2020-as üzleti évben 8,57 milliárd euró volt, amely 2021-ben további 28,5%-kal bővülhet, 11 milliárd euróra. 2022-ben pedig újabb 10%-os bővülés lehet, 12,1 milliárd euróra. Nettó profit esetében 418 millió eurót könyvelhetett el a társaság 2020-ban.

A koronavírus-járvány negatív hatása miatt ez az érték lényegesen alacsonyabb a 2019-es üzleti év 913 millió dolláros profitjával szemben, viszont az idei üzleti évtől már jelentős növekedésre számítanak az elemzők. Idén 1,37 milliárd euróra nőhet az eredmény, 2022-ben pedig további növekedés jöhet 1,68 milliárd euróra.

Forrás: Bloomberg, MKB

Az Infineon májusban a 2021-es üzleti évének második negyedéves számait publikálta. Ekkor a vállalat menedzsmentje közzétette a 2021-es üzleti évre vonatkozó árbevétel-várakozását is, amelyet a korábbi 10,8 milliárd euróról 11 milliárd euróra emelt.


Bevételek alakulása

A vállalat árbevételének legnagyobb része (52,1%-a) a Távol-Keletről (kivéve Japán) származik. 27,1%-ot pedig Európa, Közel-Kelet és Afrika adja, és csak kisebb rész, 11,8% származik Amerikából. 9%-ot pedig a japán piac tesz hozzá az értékesítéshez.

Forrás: Bloomberg, MKB

Üzleti szegmensek

Az Industrial Power Control (IPC), vagyis az ipari teljesítményszabályozással foglalkozó üzletág termékei elengedhetetlenek a villamos energia hatékony és gyakorlatilag veszteség nélküli előállításához és továbbításához, valamint az energiafogyasztás csökkentéséhez. A társaság félvezetőit például mozdonyokban, vagy háztartási gépekben használják fel.

A megújuló energia területén a nap- és szélerőművekben is megtalálhatóak az Infineon chipjei. A Teljesítmény- és érzékelő rendszerek üzletág (Power &Sensor Systems, PSS) félvezetőit főleg olyan fogyasztási cikkekben használják, mint a televíziók, a játékkonzolok, a PC-k, a mobil eszközök és a szerverek. Bár az árbevétel jelentős részét ez a két üzletág adja, jelenleg a másik nagy szegmensre, az autóiparra érdemes fókuszálni, ahol komoly növekedési lehetőségek vannak.


Az árbevétel 11%-a az Infineon biztonsági rendszerek üzletágához köthető. Folyamatosan bővül a társaság chipkártya szegmensének a piaca, például az Apple iPhone okos-telefonjaiban történő azonosításra, valamint közeli kommunikációra (NFC) használnak Infineon chipeket. A következő években tovább fejlődhet a mobilfizetési üzletág, ezért ebben a szegmensben is jelentős növekedési lehetőség van.

Autóipari üzletág

A fejlett autóvezetést segítő rendszerek (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) öt kategóriára oszthatóak. Az 1. szint az adaptív sebességtartó automatikát, illetve az automatikus vészfékezést jelenti, míg a 2. szintű rendszerrel szerelt autók már automatikus parkolásra is képesek; illetve a gyorsítást, fékezést és a kormányzást is képesek kontroll alatt tartani, de szükség esetén be kell avatkoznia a járművezetőnek. A 3-as szint a Tesla Autopilot rendszeréhez hasonlítható, amellyel korlátozott ideig képes az autó emberi beavatkozás nélkül közlekedni. A 4. szint esetén az autó a járművezető beavatkozása nélkül is képes biztonságosan haladni, de a lehetőség adott a manuális beavatkozásra. Az 5. szint esetében pedig már emberi beavatkozásra sem lesz lehetőség.

Az új autók iránti kereslet élénkülése segítheti a félvezetőgyártókat 2021-es értékesítési céljaik elérésében. A fejlett vezetéstámogatási rendszerek (ADAS) és az elektromos járművek (Electronic Vehicle, EV) egyre növekvő félvezetőtartalma is elősegítheti az értékesítés bővülését. Az elektromos járművek vannak jelenleg a legnagyobb hatással a gépjármű-félvezetőgyártó cégek növekedésére.

Egy elektromos autó 572-834 dollár értékű chipet tartalmaz, szemben a teljes autóipar 300-500 dolláros chip értékével. Az egyes országok kormányai által indított különböző ösztönző programok, és a környezetbarátabb közlekedés felé tett erőfeszítések révén az elektromos autók terjedése tovább gyorsulhat.

Az egyre magasabb ADAS-szintek esetében a chipeknek egyre több adatmennyiséget kell feldolgozniuk, mivel a gyorsan fejlődő rendszerek fejlettebb mesterséges intelligenciát (bonyolultabb értékelőket és logikákat) igényelnek, a különböző forrásokból származó adatok feldolgozásához és gyűjtéséhez.

Az ADAS-technológia magasabb szintjei esetében várhatóan 1150-1250 dollárnyi chipet építhetnek az autókba, de több mint 20 évbe is telhet, mire az autók többsége eléri ezt a szintet. A fejlett vezetéstámogatási rendszerekkel (ADAS) szemben támasztott várakozások ellenére elképzelhető, hogy 2035-ig sem valósul meg az, hogy a fejlettebb ADAS-tartalom a gyártott autók 20%-ában megjelenik. Természetesen a tendencia arra irányul, hogy egyre nagyobb értékben kerüljenek chipek az autókba.


Értékeltség


Az alábbi ábrán az Infineon főbb versenytársainak árazási mutatói szerepelnek. Bár P/E alapon kissé túlértékelt a társaság, de a növekedési lehetőségeket is figyelembe véve továbbra is kedvező a papír megítélése. EV/EBITDA alapon pedig a medián értékeltség alatt forognak az Infineon részvényei.

Technikai kép

Az Infineon árfolyama meredek emelkedő trendben kapaszkodik felfelé. Tavaly márciusban a koronavírus első hullámának kirobbanásakor a részvények 10 euróig estek vissza, de innen megérkezett a fordulat és idén márciusban már 37 eurónál is járt az árfolyam. Ezt követően azonban egy korrekció érkezett, és jelenleg 32,3 eurónál forognak a részvények, de még így is 265%-os pluszban van az árfolyam a tavaly márciusi mélypontjához képest.

Az Infineon árfolyama idén áprilisban és május első felében csökkent, majd a 30 eurónál húzódó támasz állította meg a süllyedést, ahonnan sikerült az árfolyamnak emelkedő irányba fordulnia. 30 eurónál a 200 napos mozgóátlag jelentett támaszt a kurzusnak, két héttel ezelőtt innen pattant vissza az árfolyam, és azóta is tart az emelkedés. Az első komolyabb ellenállást a 37 eurónál húzódó történelmi csúcspont jelenti, felette pedig a 40 eurós lélektani szint, ez utóbbit jelöltük meg célárfolyamként.

Forrás: Bloomberg

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.