Jelentős gazdasági növekedési kockázatok a koronavírus-járvány miatt – megjelent a Danube Capital Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője

  • Kuti Ákos Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 5 perc   

FRISSÍTÉS: aktuális inflációs és egyéb gazdasági előrejelzéseink az alábbi linken érhetők el.

Több, mint két hónapja tartja izgalomban a világot a COVID-19-járvány. A gazdasági hatások lassan nem csak a hírek, hanem a megjelenő makroadatok türkében is jelentősek. Az elmúlt hetekben komoly monetáris és fiskális lépéseket láttunk a gazdaságpolitikai döntéshozóktól a világban; amelyek a beszállítói láncokon, értékláncokon keresztül más gazdaságok működésére, kilátásaira is hatással vannak.

Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a járvány miatt kibontakozó mögöttes gazdasági folyamatok, illetve azok várható lefutása kapcsán ad támpontot. Ezért a Danube Capital a rendszeres Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő elemzését most a járványnak, illetve az ahhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai helyzetértékelésnek szentelte. Az elemzés erre a hivatkozásra való kattintással érhető el.

A járvány hatására a pénz- és tőkepiacokon óriási kilengéseket láthattunk. A gazdasági kilátások a korábbiaknál jelentősen képlékenyebbé váltak, így a Danube Capital szakértői csapata egy rendkívül bizonytalan környezetben készítette el makrogazdasági előrejelzéseit. Az előrejelzés készítésének időszakában nem álltak még rendelkezésre ezen időszakra vonatkozóan kézzel fogható indikátorok, adatok a visszaesés mértékét illetően.

Ráadásul azt sem látni egyelőre, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikorra áll helyre a gazdaság a járvány lecsengését követően, melyek jelentősen befolyásolják az előrejelzési pályákat. Mindezek miatt nem csak egy makrogazdasági előrejelzést készítettünk, hanem egy átfogó alappálya mellett két alternatív pályát is felvázoltunk a magyar gazdaság vonatkozásában:

GDP-előrejelzések az egyes pályák esetében (év/év alapon, %)

Forrás: Danube Capital

Alappályánk esetében azzal számolunk, hogy a járvány lecseng a második félévre, a meghozott intézkedések feloldásra kerülnek, de a keresleti és kínálati sokkok után csak lassan tér vissza a korábbi pályára a gazdaság. Alappályánk esetében a gazdaság 3-5 hónap múlva indul újra (április közepéhez képest). Ebben az esetben a hazai GDP 4%-kal csökken 2020-ban a tavalyi évhez képest, annak ellenére, hogy az év második felében elindulhat az aktivitás ismételt bővülése a gazdaságban. Várakozásunk szerint 2021-ben tovább folytatódik a gazdaság visszarendeződése, így összességében 3,5%-os GDP-növekedést prognosztizálunk a jövő évre.

Első, az alappályánál kedvezőbb feltételekkel rendelkező alternatív pályánk esetében azzal számolunk, hogy 1-2 hónapon belül, de legkésőbb június végére lecseng a járvány; és akár már a járvány lecsengésének utolsó heteiben elkezdődik a gazdasági aktivitás újraindulása. Első, az alappályánál kedvezőbb feltételekkel rendelkező alternatív pályánk esetében az idei évben stagnálást mutathat a hazai gazdaság, majd jövőre 3,7%-kal nő a GDP 2020-hoz képest.

Második, az alappályánál kedvezőtlenebb feltételeket támasztó alternatív pályánk szerint csak az idei utolsó negyedévre cseng le a járvány, a gazdaság 6-8 hónap múlva indul újra, így elhúzódó gazdasági visszaeséssel szembesülünk. Hosszú távon megmutatkoznak a globális gazdaság strukturális problémái, amelyet az egyre szűkülő mozgástérrel rendelkező fiskális és monetáris politika nem tud a hagyományos módszerekkel kezelni; súlyos bizalomvesztésre számíthatunk a gazdaságban. Második alternatív pályánk esetében idén 8,2%-os GDP-visszaesésre kerül sor és jövőre is csak 2,4%-os gazdasági bővülést várunk. A legpesszimistább szcenárió esetén a GDP csak több év után tér vissza a 2019-es szintekre.

A hazai, illetve a nemzetközi makrogazdasági kilátásokra vonatkozó részletes elemzésünk a Danube Capital aktuális Negyedéves Makrogazdasági Kitekintőjében találhatók, amely erre a hivatkozásra kattintva érhető el.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.