Jó formában a magyar gazdaság immunrendszere – megjelent a Danube Capital decemberi Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője

  • Plósz Dániel Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A 2020. októberi előrejelzésünk publikálása óta fokozatosan szigorodtak a járványügyi intézkedések Magyarországon és a szomszédos országokban is, ahogyan az akkori előrejelzésünkben vártuk. A második hullámban a döntéshozók a védekezés során kiemelt figyelmet fordítanak a gazdasági működés fenntartására. A védekezés fő eleme a kötelező védőeszközök (pl. maszk és kesztyű) használata, a megfelelő távolságtartás elrendelése, illetve a tesztelések számának növelése, valamint a lokális gócok azonosítása és kezelése.

A járvány körüli bizonytalanság továbbra is fennáll, ugyanakkor a jövőt illetően egyes tényezők bizakodásra adnak okot. Számos nagy múltú gyógyszeripari vállalat védőoltása (vakcinája) megkapta a szükséges engedélyeket, egyes országokban már megkezdődött a lakosság oltása, az Európai Unió és Magyarország is több forrásból jegyzett elő vakcinákat.

Az oltások szélesebb körben történő megjelenésével a járványügyi intézkedések fokozatos feloldása is lehetővé válik. Mindaddig a társadalmi és gazdasági élet része lehet a koronavírus, ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak is. Mindezeket figyelembe véve legfrissebb előrejelzési pályánkon 2020-ban 5,7%-os éves átlagos GDP-visszaesésre, 2021-ben pedig 4,5%-os gazdasági növekedésre számítunk idehaza.

A koronavírus-járvány ellenére kedvező munkaerőpiaci folyamatok figyelhetők meg: az első hullámot megelőző időszakhoz képest is magasabb foglalkoztatási adatokkal állunk szemben, ugyanakkor ezekben még nem igazán érezhető a második hullám hatása. A jelenlegi – az első hullámhoz képest – mérsékeltebb korlátozások kevesebb munkahely elvesztését indukálják, mint amit március-áprilisban láttunk.

A vakcinák megjelenése ellenére a koronavírus-járvány még a jövő évben is a társadalmi-gazdasági élet része lehet, ennek ellenére 2021-től a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatás növekedésére számítunk. A 2019-ben megfigyelhető kétszámjegyű bérnövekedés 2020-ra lelassul, egyszámjegyűvé válhat (9,1%), az átlagbér-dinamika csökkenő üteme az előrejelzési horizonton is tovább folytatódhat.

A fogyasztás tekintetében kismértékű növekedésre számítunk 2020-ban (0,8%), 2021-ben és 2022-ben lendületesebb fogyasztásbővülés (rendre: 4,1%, illetve 4,0%) várható.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2020-ban visszaesést mutathat mindegyik (a vállalati, a lakossági és a kormányzati) szegmensben. A gazdaság helyreállásával párhuzamosan 2021-től a privát beruházások (vállalati és lakossági beruházások), illetve a kormányzati beruházások is dinamikus emelkedést mutathatnak.

A negatív exportkilátások jelentősen rontják a magyar gazdasági teljesítményt 2020-ban, ám az exportpiaci részesedésünk várakozásunk szerint idén és a jövő évben is növekedhet. Az előrejelzés másik tényezője, a külső kereslet azonban jelentős visszaesést mutathat idén, amelyet 2021-ben dinamikus felpattanás követhet. A jövő évi gazdasági növekedést a fiskális stimulus is támogathatja.

Danube Capital aktuális Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője részletesen bemutatja a nemzetközi, illetve hazai helyzetértékelésünket, várakozásainkat. Az elemzés az alábbi hivatkozásra kattintással érhető el:

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről havonta, e-mailben értesülhet.