Júliusban is 3,4% lehetett az infláció itthon

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 3 perc   

Várakozásunk szerint a hazai infláció 2019. júliusban a júniusival megegyező értéken, 3,4%-on stagnálhatott a tavalyi év júliusához viszonyítva; így az árszínvonal-emelkedés mértéke továbbra is távol maradhat az MNB inflációs toleranciasávjának felső, 4%-os értékétől. Az üzemanyagárak minimális mérséklődést mutattak júliusban az előző hónaphoz viszonyítva, valamint a külső inflációs nyomás továbbra is alacsonynak mondható. Ugyanakkor idén július 1-jétől hatályba lépett a cigarettára és fogyasztási dohányra vonatkozó jövedéki adóemelés következő szakasza, amely az inflációs dinamika emelkedésének irányába hat.

Az előttünk álló éveket tekintve várakozásunk szerint továbbra is fennmarad a jelentős belső árnyomás a hazai gazdaságban. E prognózisunk mögött az a tendencia áll, miszerint a hazai keresetek további emelkedése várható az idei és a jövő évben is a rendkívül feszes hazai munkaerőpiac miatt, melyet a tavaly év végi minimálbér- és garantált bérminimum-emelések tovább fokoznak. Így várakozásunk szerint a bérek emelkedése a fogyasztói árakba is átgyűrűzhet. Ugyanakkor az előttünk álló időszakban részben ellensúlyozhatja e tendenciát az idén július elsejétől életbe lépett szociális hozzájárulási adócsökkentés (a kulcsa 19,5%-ról 17,5%-ra csökkent), mely – a reálkereset alakulásának függvényében – jövőre tovább folytatódhat, azaz 2020-ban az adókulcs 15,5%-ra csökkenhet.

Egy technikai tényező, a bázishatás következtében az idei őszi hónapokban mérséklődhet a hazai infláció, azonban az év vége felé – szintén bázishatások következtében – az inflációs dinamika emelkedésére lehet számítani (ide kattintva olvashat erről bővebben). Összességében, míg a hazai gazdaságból érkező belső árnyomás az infláció gyorsulásának irányába hat, addig az olajárakkal kapcsolatos negatív kilátások és a szabályozott árú termékekben várható visszafogott árszínvonalromlás mérsékelheti a hazai inflációs dinamikát. Várakozásunk szerint az idei és a jövő évben egyaránt 3,4% lehet az átlagos infláció itthon az előző év azonos időszakához mérve.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.