Két vizsgálat is vár Magyarországra február 12-én

  • Erdélyi Dóra Szerző:
  • Közzétéve:
     Olvasási idő: 4 perc   

A 2020-as év még kedvező kilátásokkal indult a globális koronavírus-járvány kirobbanása előtt, tavaly február 14-én az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő a korábbi stabilról pozitívra javította hazánk „BBB”-szintű, befektetésre ajánlott kategóriájú hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátását. Ugyanakkor a tavalyi év döntő része már a nemzetközi hitelminősítőknél is a koronavírus-járványról szólt.

Az S&P 2020. április 28-án egy rendkívüli döntés keretében pozitívról ismét stabilra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, de a besorolás maradt „BBB”, befektetésre ajánlott szinten. A Fitch Ratings egyébként szintén ezen a szinten tartja hazánk szuverén adóskockázati besorolását stabil kilátással. Az augusztusi felülvizsgálatuk során megerősítették korábbi döntéseiket a hitelminősítők.

Az S&P és a Fitch idei évi első felülvizsgálata február 12-én, pénteken esedékes, amikor véleményt mondhatnak a hazai gazdasági folyamatokról. A jelenlegi stabil kilátás tükrében várakozásunk szerint a két hitelminősítő a felülvizsgálat során nem módosít hazánk szuverén adóskockázati besorolásán („BBB”). Azaz nem várható hazánk felminősítése „BBB+” kategóriába, egyelőre azonban a leminősítés veszélye sem fenyeget, ahhoz – a hitelminősítők gyakorlata alapján – negatív kilátást kellene kapnunk.

Következésképp – negatív szcenárió esetén – egyedül a besoroláshoz kapcsolódó kilátás változtatása lehet napirenden (a jelenlegi stabilról negatívra) február 12-én a koronavírus-járvány és annak makrogazdasági teljesítményre, valamint az államháztartási egyensúlyra, ill. adósságra gyakorolt negatív hatásai miatt. Az idei évben kulcsfontosságú kérdés lesz mind a gazdaság, mind ebből adódóan a hitelminősítések szempontjából a járvány alakulása és az oltások szélesebb körben való elterjedése.

Ha mégis megtörténne a kilátás negatívra rontása, majd ezt követően az év során vagy jövőre hazánk leminősítése is a jelenlegi „BBB” kategóriából „BBB-” – szintén befektetésre ajánlott – szintre, várhatóan még akkor sem tapasztalnánk jelentősebb piaci mozgást; mivel a nagyobb piaci volatilitások a befektetési és a befektetésre nem ajánlott (ún. bóvli) kategória közötti átsoroláskor vannak. Egy ilyen döntés hazánk külső megítélése szempontjából lenne kedvezőtlen, főleg mert a legtöbb szakmai befektető az S&P véleményét veszi alapul (őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch).

Azt is fontos látni, hogy az időpontok előzetes meghatározása nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon értékelést adjanak ki, esetleg tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be. A korábbi évek gyakorlatából kiindulva azonban várhatóan mind az S&P, mind a Fitch közleményt ad ki majd február 12-én, pénteken hazánk hitelminősítésével kapcsolatban.

Következő blogbejegyzésemben kifejtem a hitelminősítők iránymutatásait, milyen esetben várható pozitív vagy negatív lépés hazánk szempontjából az előttünk álló időszakban, illetve hogy Magyarország gazdaságilag hogyan áll a többi, S&P-nél és Fitchnél hasonló besorolású („BBB”) országokhoz (ún. peerekhez) viszonyítva.

Szeretne hasonló cikkekről folyamatosan értesülni?

  • Engedélyezze a böngésző általi weboldal-értesítéseket, így az új blogbejegyzéseinkről azonnal értesülhet.
  • Iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken, így az új blogbejegyzéseinkről rendszeresen e-mailben értesülhet.